Noslēgušies Maestro Jāņa Dūmiņa simtgades Dziesmu svētki “Zeme. Cilvēks. Dziesma.”

30.jūlijā, Baldonē, līdzās Baldones pilsētas svētkiem norisinājās diriģenta, profesora Jāņa Dūmiņa 100 gadu jubilejas atcerei veltītie Ķekavas novada Dziesmu svētki „Jānim Dūmiņam 100 – ZEME, CILVĒKS, DZIESMA”. Svētkus atklāja ar Jānim Dūmiņam, latviešu tautas kultūrvēsturiskajam mantojumam un Latvijas un Gruzijas ciešajām saitēm veltītas ozolu audzes stādīšanu Spēka vietā – Vanagkalnu pļavā, iestādot 18 ozolus. Ozolu audzes stādi ir profesora Jāņa Dūmiņa ģimenes dāvinājums Ķekavas novadam un Baldones pilsētai.

Audzi stādīja Latvijas augstākās amatpersonas, Gruzijas vēstniecības Latvijā diplomātu delegācijas locekļi, Latvijas radošās inteliģences, valsts un sabiedrisko kultūras institūciju pārstāvji. To vidūLatvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere – Le Galla,  Latvijas Valsts prezidents (2015 – 2019) Raimonds Vējonis, Latvijas Republikas Kultūras ministrs Nauris Puntulis un Izglītības un Zinātnes ministre Anita Mužniece, Latvijas Zinātņu Akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš, Latvijas nacionālā Kultūras centra vadītāja Signe Pujāte, Gruzijas vēstniecības Latvijā diplomātu delegācija, Ķekavas novada Domes priekšsēdētājs Juris Žilko un Ķekavas novada Domes priekšsēdētāja vietniece un Dziesmu svētku „Jānim Dūmiņam 100 – ZEME. CILVĒKS. DZIESMA” rīcības komitejas priekšsēdētāja Agnese Geduševa, Ķekavas novada Domes deputāte Ineta Romanovska, komponists Pēteris Vasks, Latvijas komponistu savienības pārstāvis Māris Lasmanis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Kordiriģēšanas katedras vadītājs, docents Jānis Baltiņš, un JVLMA profesors Juris Švolkovskis, Dziesmu svētku biedrības valdes loceklis, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents Gints Ceplenieks, Baha Mūzikas fonda pārstāvis Valdis Bernhards, profesora Jāņa Dūmiņa absolventu vārdā, profesora Jāņa Dūmiņa absolvents, Latvijas Nacionālās Operas diriģents, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents,  Dziesmu svētku „Jānim Dūmiņam 100 – ZEME, CILVĒKS, DZIESMA” mākslinieciskais vadītājs un virsdiriģents Andris Veismanis, un absolventi virsdiriģenti Daiga Galeja, Jāni Ungurs, Ingrīda Zemļinska, Rīgas Latviešu biedrības valdes priekšsēdētājs Guntis Gailītis, Latvijas Tenisa savienības pārstāvji, Tautas kora „Rīga” ilggadējs prezidents un Biedrības Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai prezidents Kārlis Andrejs Treimanis, un Latvijas studentu korporāciju prezidiju konventa vīru koris un studentu korporācijas „Selonija” filistrs Kārlis Kamradzis, un profesora Jāņa Dūmiņa ģimenes locekļi – dzīves biedre Brigita Dūmiņa, meita Ilze Dūmiņa, dēls Jānis Dūmiņš un viņu ģimeņu locekļi. Kā vēstījumu nākamajām paaudzēm par mūsu domām prieku un raizēm šo audzi savās uzrunās raksturoja Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere – Le Galla,  Latvijas Valsts prezidents (2015 – 2019) Raimonds Vējonis, Latvijas Republikas Kultūras ministrs Nauris Puntulis un Izglītības un Zinātnes ministre Anita Mužniece. Ozolu stādītāji apņēmās tikties ikgadu šajā audzē uz talkām  un kultūras un mākslas pasākumiem.

Profesora Jāņa Dūmiņa simtgades jubilejas atceres Dziesmu svētku “ZEME. CILVĒKS.DZIESMA” pasākumi norisinājās visas dienas garumā –tradicionālo svētku dalībnieku gājiens, muzikāliem un teatrāliem pārsteigumiem, koklētāju ansambļu un folkloras kopu koncertiem dažādās Baldones pilsētas pulsa vietās – centra skvērā, Ceriņu parkā, pie Baltās pils un Baldones baznīcā. tajos piedalījās vairāk kā 500 dalībnieki no dažādām Latvijas pilsētām,  to vidū kori, vokālie un koklētāju ansambļi, folkloras kopas no dažādām Latvijas pilsētām, gruzīnu soliste Darja Džabua un ķīniešu vokālais ansamblis „Sirds melodija”, kā arī pūtēju orķestri. Noslēguma koncertā piedalījās operdziedātāja Sonora Vaice, operas māksliniece Baiba Tērmane, tenors Ingus Kokins.

Baldones pilsētas svētku ietvaros sportisko aktivitāšu cienītāji visas dienas garumā varēja piedalīties sporta spēlēs un dažādos izaicinājumos, kas norisinājās Baldones sporta kompleksā. Paralēli kultūras un sporta notikumiem bija iespēja apmeklēt Baldones pilsētas svētku tirgu, iegādājoties dažādus amatnieku darinājumus un gardumus. Pēc Dziesmu svētku noslēguma koncerta apmeklētāji varēja baudīt naksnīgo zaļumballi ar grupu “Krauja Band”.

Jānis Dūmiņš ir izcila un unikāla personība latviešu mūzikas vēsturē – jaunu ideju meklētājs un realizētājs, vērienīgu projektu veidotājs un vadītājs. 53 gadus viņš ir bijis virsdiriģents un goda virsdiriģents 13 Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, 7 skolu jaunatnes un 6 studentu dziesmu svētkos, un svētkos “Rīgai 800”. tādējādi kļūstot par diriģentu ar (pagaidām) visilgāko dziesmusvētku virsdiriģenta stāžu. J.Dūmiņš vasarās dzīvoja savu priekšteču dzimtenē, Baldonē, un jau no 1936. gada dziedāja Baldones jauktajā korī, ko vēlāk arī vadīja un sagatavoja 1938.gada dziesmusvētkiem, tāpat J.Dūmiņš vienmēr ir bijis aktīvs Baldones kultūras dzīves atbalstītājs.

Visi Dziesmu svētku “Jānim Dūmiņam 100 – ZEME. CILVĒKS. DZIESMA” dalībnieki un rīkotāji novērtē šo pasākumu kā labu iesākumu  pašvaldības un nevalstisku organizāciju sadarbībai jaunu tradīciju aizsākšanā un esošo tradīciju turpināšanā jaunizveidotajā Ķekavas novadā. Šie svētki radīja arīdzan augsni jaunu kontaktu izveidošanai un jaunu ideju, un mērķu izvirzīšanai.

Pasākumu rīkoja: Ķekavas novada Baldones pilsētas Kultūras centrs, Biedrība Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai.

Atbalstīja: Ķekavas novada pašvaldība, Ķekavas novada Baldones pilsētas svētki, SIA Vējstikli, radošā apvienība MW STUDIO, Biedrība Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai, Maestro Jāņa Dūmiņa ģimenes locekļi

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

9 notikumi,

Bērnu uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

Pieaugušo uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

TAURIŅU MAĢIJA | Izstāde

-

AIDĀ, PIKNIKĀ!, komēdija

6 notikumi,

9 notikumi,

8 notikumi,

10 notikumi,

7 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

7 notikumi,

10 notikumi,

Viss būs labi

9 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

9 notikumi,

PAVASARIS | Ukuleles koncerts

Muzeju nakts 2024

6 notikumi,

6 notikumi,

7 notikumi,

4 notikumi,

6 notikumi,

Vasarssvētku meistarklase

5 notikumi,

3 notikumi,

-

PAVASARA TIRGUS BALOŽOS

2 notikumi,