Nāves salas pieminekļa simtgades pasākums – 27.jūlijā

27. jūlijā Ķekavas novada pašvaldība un iedzīvotāju biedrība “Darām Daugmalei” aicina Latvijas patriotus un vēstures entuziastus uz Nāves salas pieminekļa simtgades godināšanu, lai kopā pieminētu Nāves salas cīnītājus – 2. Rīgas un 3. Kurzemes latviešu strēlnieku bataljonu varoņus. Visas dienas garumā Nāves salā notiks pasākumi, kuru laikā apmeklētāji papildinās zināšanas par Nāves salu un ar to saistītajiem vēsturiskajiem notikumiem.

No plkst. 11.00 uz un no Nāves salas kursēs ūdenstransports, lai nogādātu apmeklētājus pasākuma vietā. Ūdens transporta piestātne atradīsies atpūtas vietā “Ķīķerītis”, Daugmalē (GPS: 56.8297, 24.4326).  Šī ir lieliska iespēja nokļūt šajā vēsturiskajā vietā bez maksas. Kursēšanas grafiks zemāk.

No plkst. 12.00 līdz 18.00 pasākuma teritorijā būs vairākas interaktīvās “stacijas”, kurās pasākuma apmeklētāji varēs uzzināt par latviešu strēlnieku sadzīvi un kaujas darbību Nāves salā 1916. gadā:

  • Aiz pieminekļa Daugavas krastā būs “zvejas noslēpumu stacija”, kurā apmeklētāji varēs uzzināt kā strēlnieki ķēra zivis, lai bagātinātu savu maltīti, kā arī paši varēs izveidot senās makšķeres no vēsturiskajiem materiāliem.
  • Nāves salas atjaunotajos ierakumos būs “Ieroču un bruņojumu stacija”, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar Pirmā pasaules kara laika ieročiem, formas tērpiem un bruņojumu, kurus izmantoja abu pušu armijas.
  • Netālu no atjaunotajiem ierakumiem atradīsies stacija “Pilsētas”, kurā apmeklētāji varēs izmēģināt spēkus senajā spēlē, mēģinot izsist ar nūju figūras no spēles laukuma.
  • Pie atjaunotajiem ierakumiem būs arī “Frontes mākslas darbnīca”, kurā apmeklētāji varēs izgatavot gan sadzīves priekšmetus, gan arī kādu suvenīru kādus gatavoja latviešu strēlnieki atrodoties Nāves salā 1916.gadā.
  • Pusceļā no atjaunotajiem ierakumiem līdz piemineklim atradīsies “Slepeno ziņojumu stacija”, kurā būs iespēja iepazīties ar kara laika sakaru sistēmu, kas Nāves salā bija ļoti svarīga aizsardzības nodrošināšanai, kā arī izmēģināt atšifrēt kādu slepeno ziņojumu.
  • “Medicīna un pirmā palīdzības stacija” – iepazīstinās apmeklētājus ar kara laika medicīnu un pirmo palīdzību. Atradīsies pusceļā uz jauno vides objektu – “Latvju saules šūpolēm”.
  • Stacija “Ērgļa acs ” – apmeklētāji varēs izmēģināt spēkus šaušanā mērķī. Dzīvojot Nāves salā vairākas nedēļas, latviešu strēlnieku vidū bija labi šāvēji – snaiperi, kuri stundām varēja “medīt” pretinieku. Tādēļ šajā stacijā varēs uzzināt kādēļ tieši Nāves salā precizitāte bija tik svarīga strēlniekiem, lai varētu sekmīgāk atvairīt vācu armijas uzbrukumus.
  • Papildus staciju apmeklējumiem vēstures interesentiem būs iespēja doties izzinošās ekskursijās gida pavadībā Nāves salas teritorijā.

Plkst. 18.00 tiks atklāts piemiņas pasākums, kā arī vides objekts uz Nāves salas – “Latvju saules šūpoles” .

Plkst. 19.00 notiks svinīgā ziedu nolikšana pie pieminekļa Nāves salā, kurā piedalīsies Latvijas Republikas Zemessardzes pārstāvji, Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raivis Anspaks un Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis.

Pēc svinīgās daļas plkst. 20.00 vīru kopa “Vilki” radīs patriotisku gaisotni ar savu uzstāšanos, pieminot 2.Rīgas un 3.Kurzemes latviešu strēlnieku pulku varoņus.

Pēc koncerta plkst. 22.00 apmeklētāji varēs izbaudīt multimediālo izrādi “Nāves salas stāsts”.

Pasākuma apmeklējums un pārcelšanās uz un no Nāves salas ir bez maksas. Visas dienas garumā piestātnē un uz salas būs pieejami maksas ēdināšanas pakalpojumi.

ŪDENS TRANSPORTA KUSTĪBAS GRAFIKS:

Uz salu No salas
11.00 11.30
12.00 12.30
13.00 13.30
14.00 14.30
15.00 15.30
16.00 16.30
17.00 17.30
18.00 18.30
19.00 19.30
20.00 20.30
21.00 21.30
22.30
23.00
23.30

PAR PIEMINEKLI

Pēc Pirmā pasaules kara Latvijas Republikas valdība, novērtējot latviešu strēlnieku varonību Nāves salas cīņās, uzsāka Nāves salas pieminekļa būvniecību. Pieminekļa projekta izstrādi uzticēja Latvijas Universitātes profesoram Eiženam Laubem, kurš to izpildīja bez atlīdzības, savukārt celtniecības darbi tika finansēti no Kara ministrijas budžeta.

14 metru augstais piemineklis tika uzcelts 2 mēnešu laikā. Pieminekli atklāja Latvijas Valsts pirmais prezidents Jānis Čakste 1924. gada 27. jūlijā, godinot Nāves salā notikušās cīņas un tās aizstāvjus – 2. Rīgas un 3. Kurzemes latviešu strēlnieku bataljonus.

Pieminekļa atklāšanas ceremoniju ievadīja pulkveža Jāņa Franča uzruna: “Līdz šim Latvijā ir celti tikai pieminekļi kritušajiem cīnītājiem, bet šodien mēs stāvam pie pirmā kaujas pieminekļa. Tas atgādina mūsu jaunatnei latvju karavīru veiktos slavenos darbus”.

Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste simboliski novēlēja “Atklājot šo pieminekli, nododu to dziļā godbijībā tautas glabāšanā”.

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,