Valsts augstākajām amatpersonām nosūtīts pieprasījums rīkoties steidzami vardarbības mazināšanai skolās

Šodien, 18. oktobrī, Ķekavas novada pašvaldība valsts augstākajām amatpersonām nosūtīja ierakstītu vēstuli ar prasību steidzamības kārtā pilnveidot normatīvo regulējumu vardarbības mazināšanai izglītības iestādēs. Vēstuli parakstījuši 656 Ķekavas novada izglītības iestāžu pedagogi un audzēkņu vecāki, kā arī vairāki simti Bauskas, Jelgavas, Mārupes, Salaspils, Olaines un citu novadu izglītības nozares profesionāļu un iedzīvotāju. Tāpat savu atbalstu šai iniciatīvai aizvien var paust ikviens vietnē manabalss.lv. Pašvaldība pauž sirsnīgu pateicību visiem, kuri iesaistās, rūpējoties par bērnu drošību un labbūtību Latvijas izglītības iestādēs.

Ķekavas novada domes deputātu un pašvaldības speciālistu sagatavotajā pieprasījumā, kas adresēts Latvijas Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, Ministru prezidentei Evikai Siliņai, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Tiesībsargam Jurim Jansonam, kā arī informatīvā kārtā Latvijas pašvaldību savienībai, Latvijas izglītības vadītāju asociācijai un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai teikts, ka izglītības iestāžu rīcībā nav pietiekamu tiesisko instrumentu, lai apturētu vardarbību bērnu vidē un tās radītās emocionālās sekas. Tāpat nav tiesisku iespēju varmāku nošķirt no cietušajiem. “Patreiz vardarbības veicējs ir vairāk aizsargāts nekā vardarbības upuris,” teikts vēstulē.

Lai mazinātu vardarbību izglītības iestādēs, Ķekavas novada pašvaldība aicina steidzamības kārtā pieņemt grozījumus:

  • Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nosakot tiesības izglītības iestādei aizdomu gadījumā pārbaudīt skolēna somu;
  • Izglītības likumā, paredzot skaidru rīcību vardarbības pret pedagogu vai citu izglītojamo gadījumos;
  • Ministru kabineta (MK) noteikumos, piešķirot tiesības direktoram kopā ar starpinstitucionālo sadarbības padomi noteikt, kādos gadījumos skolēns mācās attālināti.

Tāpat tiek rosināts likumdošanā noteikt reālu vecāku atbildību, ja tie nerisina sava bērna uzvedības problēmas un neinformē skolu, ja bērns var radīt draudus cita veselībai un drošībai. Ja skolēns bijis vardarbīgs, izglītības iestādei jābūt tiesīgai izslēgt audzēkni no skolas, neliedzot iespēju turpināt izglītības apguvi tālmācības formā, par ko atbildību tad uzņemtos vecāks.

Palīdzi iniciatīvai nonākt Saeimā

Līdztekus iniciatīva par tiesisku pamatu vardarbības novēršanai skolās iesniegta arī vietnē manabalss.lv. Divu nedēļu laikā atbalstu tai pauduši 6 793 Latvijas iedzīvotāji. Lai iniciatīva nonāktu Saeimā, kopā nepieciešami 10 000 Latvijas pilsoņu parakstu, jeb vēl 3 207 balsis.

Tāpēc, ja neesat vēl parakstījies, aicinām to darīt  un rosināt spert šo soli arī radus un draugus.

Parakstīt iniciatīvu par tiesisku pamatu vardarbības novēršanai skolās varat te: https://manabalss.lv/par-tiesisku-pamatu-vardarbibas-noversanai-skolas/show

Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa

 

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,