Ekspedīcijā “Atmodini Nāves salu” piedalījās 56 dalībnieki

23. jūlijā Daugmales apkaimes biedrība “Darām Daugmalei” organizēja ekspedīciju “Atmodini Nāves salu”, kurā piedalījās 56 dalībnieki. Organizatoru komanda sakopa Nāves salas apkārtni, uzlaboja apmetni, lai godam uzņemtu ekspedīcijas dalībniekus. Ekspedīcijas laikā tika izzināta salas vēsture un diskutēts par tās tālāku attīstību.

Nāves salā ekspedīcijas dalībniekus sagaidīja divi karavīri – Olaines muzeja vēsturnieks Māris Ribickis un viņa biedrs Aleksandrs Ļeoņenko. Pēc iekārtošanās apmetnē un iepazīšanās, ekspedīcija sākas ar Māra Ribickis stāstījumu par Pirmā Pasaules kara kontekstu, frontes līnijām un Nāves salas (tai laikā saukta Ikšķiles priekštilta nocietinājumi) placdarma īpašajiem izaicinājumiem, kas saistās ar ģeoloģisko sastāvu (dolomītiezi) un klajo pārskatāmību. Nāves salā karavīram katra neapdomīga  un pat apdomīga kustība varēja nozīmēt nāvi, tieši tādēļ latviešu strēlnieki šo cīņu vietu nosauca par “Nāves salu”, bet citu tautību karavīri par “Elli”.

Ekspedīcijas dalībnieki piedalījās diskusijā par to, kā plašākam tautas lokam attīstīt Nāves salu – kāda varētu būt salas attīstības vīzija, kādi objekti būtu veidojami un atjaunojami, kādi pasākumi organizējami un kādi būtu loģistikas un salas pieejamības uzlabošanas risinājumi. Diskusijas laikā radušās daudz idejas, piemēram, izgaismot pieminekli, paplašināt uz salas pieejamos objektus, izveidot pastaigu takas un laipas, atjaunot ierakumus, izveidot skatu torni un vēl daudz ko citu.  Ekspedīcijas rīkotāji apkopos visas ierosinātās idejas un ņemts tās vērā turpmāk plānojot Nāves salas tālāko attīstību.

Nāves salas piemineklis nākamgad svinēs 100 gadu jubileju. Novēlam pēc iespējas vairāk cilvēkiem apmeklēt mūsu Daugmales pērli un gūt ieskatu par latviešu tautai nozīmīgiem notikumiem, kas norisinājās šeit.

Ekspedīcija tika realizēta projekta  „Kaimiņu kopienu kopspēks” Nr.2023.LV/NVOF/MAC/041/58 ietvaros, kuru īsteno biedrības Pierīgas Partnerība un Biedrība “Partnerība “Daugavkrasts””. Finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Daugmales apkaimes biedrība “Darām Daugmalei”

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

6 notikumi,

Bērnu uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

Pieaugušo uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

8 notikumi,

Vasarssvētku meistarklase

7 notikumi,

5 notikumi,

-

PAVASARA TIRGUS BALOŽOS

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

4 notikumi,

4 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,