Rail Baltica izstrādātāji iepazīstina ar Ķekavas novada dzelzceļa staciju risinājumiem

Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji tikās ar “Rail Baltica” izstrādātājiem, lai iepazītos ar risinājumiem un dzelzceļa staciju tipiem Ķekavā un Baldonē, noteiktu turpmākos staciju plānošanas posmus un iekļautu tos kā mobilitātes punktus novada attīstības plānos. Nākamā tikšanās paredzēta jau šī gada septembrī.

Aizvadītajā nedēļā Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko, priekšsēdētāja vietnieks Gatis Līcis, kā arī Ķekavas novada pašvaldības speciālisti tikās ar “Eiropas dzelzceļa līnijas”, “Rere Ineco” un „RB Rail” pārstāvjiem, lai apspriestu dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” reģionālo mobilitātes punktu projektēšanu Ķekavā un Baldonē.

“Rail Baltica” reģionālie vilcieni pieturēs gan starptautiskajās stacijās, gan reģionālajās pieturvietās. Uz “Rail Baltica” pamatlīnijas Latvijā kopumā plānoti 16 mobilitātes punkti, divi no tiem Ķekavas novada teritorijā – starp Ķekavas pilsētu un Jaunsilu autoceļa A5 un Ziemeļu ielas krustojuma tuvumā, kā arī Baldonē, autobusa pieturas “Kubas” tuvumā. Kā informēja “Eiropas dzelzceļa līnijas” reģionālo staciju projekta koordinatore Ilze Lukstiņa, šobrīd notiek aktīvs darbs pie reģionālo staciju projektu izstrādes, kas noslēgsies nākamā gada vasarā.

Atkarībā no prognozētās pasažieru plūsmas plānoti trīs reģionālo staciju tipi – lielas, vidējas un mazas stacijas. Saskaņā ar sākotnējo uzstādījumu, Baldonē paredzēts izbūvēt vidējo staciju, savukārt Ķekavā – mazo staciju. Kā uzsver “Rail Baltica” izstrādātāji, visas stacijas ir attīstāmas nākamā mobilitātes punkta tipā, atbilstoši cilvēku plūsmai. Mobilitātes punktu tipi atšķirsies ar stacijas ēku izmēriem.

Reģionālo staciju projekti ietver peronu un stacijas ēkas izbūvi ar pasažieru apkalpošanas infrastruktūru, vides labiekārtojumu ap staciju, veloinfrastruktūras un autostāvvietas izbūvi ar elektrouzlādes iespējām, kā arī pārvadu izbūvi. Pieturvietās uzsvars tiek likts uz vides pieejamību – visi staciju tipi būs pielāgoti cilvēkiem ar invaliditāti.

Mobilitātes punkti tiks veidoti, Eiropas dzelzceļa līnijām sadarbojoties ar “RB Rail”, Autotransporta direkciju un pašvaldību. Pašvaldības pārziņā būs mobilitātes punkta integrācija novada attīstībā, veicot gan mobilitātes punkta tuvumā esošās teritorijas, gan plašākas apkārtnes teritorijas plānošanu un attīstību, kā arī paredzot atbilstošas infrastruktūras nodrošināšanu sasaistei ar pilsētu centriem.

Kā tikšanās laikā norādīja pašvaldības pārstāvji, piedāvāto reģionālo staciju sasaistei ar pilsētu centriem pašvaldībai būtu nepieciešams valsts atbalsts, tostarp sadarbība ar Autotransporta direkciju, kas veic mobilitātes punkta savienošanu ar dažādiem transporta maršrutiem. Tāpat tika aktualizēts jautājums par dzelzceļa īpašuma, tostarp pārvadu, apsaimniekošanu. Arī šis jautājums vēl tiks kopīgi risināts.

Šovasar paredzēts uzsākt būvprojekta izstrādi un nekustamo īpašumu atsavināšanu. Nākamās konsultācijas ar pašvaldībām plānotas jau šī gada septembrī, kad tiks uzsākta būvprojekta saskaņošana. Atbilstoši projekta laika grafikam, būvprojektu apstiprinās 2024. gada jūlijā.

Administratīvā pārvalde

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,