Titurgas ezerā konstatētas zilaļģes

Aizvadītajās brīvdienās 4. un 5.novembrī Titurgas ezerā manītas uz ūdens virmas peldošas zilaļģes. Parasti stāvošos un seklos ūdeņos dabiski tās var parādīties vasaras sezonā, paaugstinoties ūdens temperatūrai, tāpēc šajā gadījumā zilaļģu parādīšanās Titurgas ezerā vērtējama kā sezonai neraksturīga.

Zilaļģes ir dabiskas izcelsmes toksiskas aļģes, kuras dzīvo ūdens vidē un uz augsnes. To attīstību veicina ne tikai ūdens temperatūra, bet arī saules gaisma, pazemināta aerācija, ūdenī nokļuvušās barības vielas, putnu ekskrementi, kā arī nogulsnes no neapēstas zivju un putnu barības, tāpēc pašvaldība aicina iedzīvotājus nebarot zivis un ūdens putnus!

Ņemot vērā to, ka tieša kanalizācijas notekūdeņu noplūde ezerā nav konstatēta, ezera ūdens ir gandrīz stāvošs,  ūdens apmaiņa ir minimāla, ezers pakāpeniski aizaug un pārpurvojas, zilaļģu parādīšanās var būt saistīta ar gruntsūdens līmeņa svārstībām, kad ezerā no purvainajiem krastiem varētu būt nokļuvis siltāks ūdens.

Ņemot vērā to, ka pēdējos gados iedzīvotāju vidū arvien populārāka kļūst peldēšanās ziemas apstākļos, pašvaldība aicina peldētājus katru reizi vizuāli novērtēt ūdens virsmu, jo zilaļģes var radīt veselībai kaitīgas alerģiskas reakcijas!

07.11.2022.

Administratīvā pārvalde

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,