14. jūnijā Ķekavā un Baldonē tiks pieminēti komunistiskā genocīda upuri

1941. gada naktī no 13. uz 14. jūniju notika Latvijas iedzīvotāju masveida izvešana uz PSRS Sibīrijas, Tālo Austrumu un Tālo Ziemeļu apgabaliem. Lai pieminētu 14. jūnija deportācijas, plānoti vairāki piemiņas pasākumi: plkst. 10.00 atceres brīdis pie represēto piemiņas akmens Odukalnā, plkst. 18.00 atceres brīdis pie represēto piemiņas akmens Baldonē.

Pirmie aresti 1940. gada beigās un 1941. gada sākumā skāra daugmaliešus – par pretpadomju aģitāciju arestēts Vilis Liepa un Latvijas Republikas Robežapsardzē dienējošais Arnolds Suitiņš, no dolēniešiem – aizsargs un organizācijas „Pērkonkrusts” loceklis Jānis Dinga, Ziemelis Laimgaitis no Kalnaziemeļiem, dzelzceļa policijā dienējošie Aleksandrs un Kārlis Piķi, no katlakalniešiem – aizsargs Jānis Akmentiņš, aizsargu grupas komandieris, jaunsargu organizācijas vadītājs Aleksandrs Peilāns.

1941. gada 14. jūnija represijas Latvijas laukos tika vērstas pret aizsargiem un pašvaldības amatpersonām, skarot arī viņu ģimenes, kā arī pret skolotājiem. Cieta cilvēki vairākās Doles pagasta mājās: te minami Bēči, Pērkaiņi, Lejasķivuti, Briezes, Žagari un Stāvūži Doles salā, Pulkarnes Ērces (Celmiņi), Lejasručkas, tāpat arī Katlakalna pagasta Siliņi un Godeļi, Iecavas pagasta Mežinieku Ratnieki (tagad Ķekavas pagastā), Mežinieku skola, Daugmales pagasta Jaunsuitiņi, Lauri un Vecbalgalvji. No Baldones pagasta represēti politiski aktīvākie iedzīvotāji, tostarp Baldones pagasta vecākais Jānis Priede.

Pēc arhīva ziņām, no Doles, Katlakalna un Daugmales pagasta, kā arī Iecavas novada Mežinieku skolas 1941. gada 14. jūnijā izvesti 53 cilvēki: tajā skaitā no Rīgas apriņķa Doles pagasta izvesti 29 cilvēki, no Daugmales pagasta – 17 cilvēki, no Katlakalna pagasta – 6 cilvēki, no Mežiniekiem – 1 cilvēks. Pēc arhīva ziņām, no Baldones un Baldones pagasta izvesti 24 cilvēki: Grundes no Baldones, Zariņi un Biļkini no Bērzumniekiem, Lapsēni no Reiskatām, Priedes no Trimdām, Punkas no Punku mājām, Skujas no Liepklaniem.

Ķekavas novadpētniecības muzejs,

Baldones muzejs

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,