Ķekavas novadpētniecības muzejā atvērta jauna pastāvīgā ekspozīcija ar VKKF atbalstu

2022.gada nogalē Ķekavas novadpētniecības muzejā atvērta jauna pastāvīgā ekspozīcija “Viņus vieno “Dadzis””. Tā tapa ar VKKF atbalstu (EUR 6769), par ko tika iegādāti trīs skārienjutīgi monitori ar programmatūru un veikts tekstu tulkojums angļu un krievu valodā. Apmeklētājiem pieejama informācija par 51 karikatūristu, kuru zīmējumi savulaik publicēti humora un satīras žurnālā un kalendārā “Dadzis”, un gandrīz 1800 karikatūru un fotogrāfiju no muzeja krājuma.

Projekta realizācijas gaitā tika labiekārtota arī Aktivitāšu telpa. Tajā uzstādīts projektors un liels ekrāns, kā arī veiktas vizuālas pārmaiņas,  lai izglītojošais darbs ar skolēniem noritētu jaunā kvalitātē.

Jauno ekspozīciju bija iespējams izveidot, jo muzejs savulaik saņēma ļoti lielu un daudzveidīgu dāvinājumu no pēdējā humora un satīras žurnāla “Dadzis” redaktora Andra Ruģēna. Kopskaitā ap trīs tūkstoši vienību no redakcijas materiāliem – karikatūru orģinālzīmējumi, skices, humoresku rokraksti, fotogrāfijas un citi materiāli.

Karikatūra vienmēr bijusi sava laika politisko un sabiedrisko norišu atspoguļotāja un reizē arī ietekmīga sabiedriskās apziņas veidotāja. Trāpīgi un asprātīgi ir karikatūristu zīmējumi, kuros atklājas katra īpašais rokraksts.

Būtiska nozīme Latvijas karikatūras žanra attīstībā iezīmējās līdz ar humora un satīras žurnāla “Dadzis” iznākšanu (1957-1995). 2022. gadā apritēja 65 gadi kopš žurnāla pirmā numura iznākšanas. Tas bija viens no populārākajiem žurnāliem 20. gs. otrajā pusē. Kopš 1963. gada sāka iznākt arī kalendārs “Dadzis”.

Pēc 10 gadu pārtraukuma “Dadzis” atgriezās pie lasītājiem 2005. gada oktobrī. Jaunais izdevējs bija SIA “Humora institūts”, bet galvenais redaktors – A. Ruģēns. Diemžēl tas nebija uz ilgu laiku. 2008. gadā iznāca pēdējie seši numuri. Pārlapojot žurnālus, var redzēt, ka temati nav mainījušies. Joprojām aktuāla ir korupcijas apkarošana, degvielas cenu svārstības, sadzīviskas problēmas, vides aktualitātes, kā arī attiecības ar mūsu austrumu kaimiņu un pasaules politiskās norises.

Aicinām apmeklēt jauno ekspozīciju un pasmaidīt par asprātīgiem zīmējumiem, jo humora nekad nav par daudz.

Ķekavas novadpētniecības muzeja vadītāja

Ināra Rumbina

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

6 notikumi,

Bērnu uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

Pieaugušo uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

8 notikumi,

Vasarssvētku meistarklase

7 notikumi,

5 notikumi,

-

PAVASARA TIRGUS BALOŽOS

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

4 notikumi,

4 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,