Ķekavas novads vienojas par sadarbību ar Novij Bilous pašvaldību Ukrainā

26.septembrī Ķekavas novadā viesojās Novij Bilous pašvaldības, Ukrainas vēstniecības Latvijā un Ukrainas Pilsētu asociācijas (AUC) pārstāvji. Klātesot Ukrainas vēstniekam Latvijā Anatolijam Kutsevolam, Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire un Novij Bilous lauku teritoriālās pašvaldības vadītājs Dmitro Fedorovs parakstīja sadarbības memorandu.

Memoranda mērķis ir attīstīt daudzpusīgu pašvaldību sadarbību izglītības, jauniešu, kultūras, sporta, pilsoniskas sabiedrības, veselības un sociālās aprūpes, vides un ekoloģijas, uzņēmējdarbības un ekonomikas jomās, veicināt speciālistu pieredzes apmaiņu un sadarbību Eiropas Savienības programmu finansētu projektu ietvaros.

Kā apliecina abu pašvaldību vadītāji, pašvaldību sadarbība ir nozīmīgs ieguldījums savstarpējās sapratnes attīstībā starp valstīm, tā var dot ieguldījumu arī Ukrainas pašvaldības atjaunošanas atbalstam. “Mēs varam savstarpēji bagātināties un mācīties viens no otra,” tā Novij Bilous pašvaldības vadītājs D.Fedorovs, daloties pieredzē par civilās aizsardzības risinājumiem kara apstākļos Ukrainā šobrīd, uzsvēra klātesošajiem tikšanās laikā.

Pēc sadarbības memoranda parakstīšanas viesi apmeklēja konditorejas uzņēmumu “Mario”, kur iepazinās ar uzņēmuma darbību un attīstības plāniem. “Mario” pārstāvji pastāstīja arī par sniegto atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas šeit ieradās, sākoties Krievijas iebrukumam, tai skaitā, piedāvājot darba vietas.

Vizītes turpinājumā viesi devās uz Baložu bibliotēku, kur gan vēstnieks, gan Novij Bilous vadītāji, gan AUC projektu direktore Ludmila Damentsova pasniedza dāvinājumu – grāmatas ukraiņu valodā, tādejādi, atklājot “ukraiņu grāmatu plauktu” Baložu bibliotēkā. Lai arī ukraiņu bēgļi labprāt vēlas sākt lasīt arī grāmatas latviešu valodā, lai apgūtu valodu un labāk iekļautos sabiedrībā, kā norādīja bibliotēkas vadītāja Maija Škapare, šis dāvinājums ir emocionāli nozīmīgs ukraiņiem, kas ir bijuši spiesti pamest savu dzimteni.

Lai uzzinātu par ukraiņu bēgļu ikdienu Ķekavas novadā, pārrunātu gan Ukrainas civiliedzīvotājiem, gan vēstniecības darbiniekiem aktuālus jautājumus, Baložu kultūras namā tika rīkota tikšanās ar vēstnieku. Tikšanos organizēja Ķekavas novada sociālā dienesta ģimenes asistents darbā ar Ukrainas civiliedzīvotājiem Irina Bondarchuk.

Vizītes noslēgumā Novij Bilous pārstāvji un novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes pārstāvji apsprieda ukraiņu sagatavoto projekta koncepciju par iespējamu sadarbību izglītības jomā.

Sadarbība ar  Novij Bilous pašvaldību aizsākās 2023.gadā projekta “Uzticības tilti” ietvaros, kura mērķis bija veicināt Eiropas Savienības dalībvalstu pašvaldību sadarbību ar pašvaldībām Ukrainā un to savstarpējo zināšanu apmaiņu ilgtspējīgai attīstībai.

Foto galerija

Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

5 notikumi,

PIEAUGUŠO uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

BĒRNU uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

6 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

6 notikumi,

Pa Dona Kihota pēdām

5 notikumi,

6 notikumi,

7 notikumi,

Spēlfilma “Banāns upē”

9 notikumi,

PUTNI UN NEPUTNI

Kad rudens vēji kopā sauc

8 notikumi,

6 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

8 notikumi,

7 notikumi,

6 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

Sausi slīkstot

7 notikumi,

4 notikumi,

5 notikumi,

4 notikumi,

Meitene Dzinējsuns