Ķekavas novada skolās tiks ieviesta KiVa programma vardarbības izplatības mazināšanai vienaudžu vidū

Lai mazinātu vienaudžu savstarpējo vardarbību Ķekavas novada mācību iestādēs, 19. septembra Ķekavas novada domes sēdē pieņemts lēmums slēgt sadarbības līgumu ar Valsts kanceleju un uzņēmumu “Out Loud” par KiVa programmas pāridarījumu izplatības (bulinga) mazināšanai skolu vidē ieviešanu un īstenošanu Ķekavas vidusskolā, Baložu vidusskolā, Baldones vidusskolā, Daugmales pamatskolā un Baldones sākumskolā.

Pēc Rīgas Stradiņu universitātes (RSU) 2023. gadā veiktā pētījuma secināts, ka vardarbība skolēnu starpā Latvijas skolās joprojām ir aktuāla problēma un jāmeklē veiksmīgāki risinājumi tās novēršanai, strādājot gan ar skolotājiem, gan audzēkņiem, gan vecākiem, gan sabiedrību kopumā.

KiVa programmu izstrādājusi Turku Universitāte Somijā un šobrīd programma tiek izmantota jau 23 pasaules valstīs, tai skaitā Latvijā programmai pievienojušās jau 176 skolas. KiVa nosaukums radies no somu valodas vārdiem “Kiusaamisen Vastainen”, kas nozīmē “pāridarījuma novēršana” jeb  antibulings. Galvenais programmas mērķis ir efektīvi risināt bulinga jautājumus skolā.

KiVa darbības pamatā ir trīs stūrakmeņi: profilakse, intervence un monitorings. Profilakse – pāridarījumu novēršana, vadot mācību stundas, kas ir paredzētas visiem skolēniem, un to uzmanības centrā ir bulinga novēršana. Intervence – pāridarījumu mazināšana bērniem un pieaugušajiem, kas ir bijuši iesaistīti bulinga situācijās. Intervences mērķis ir piedāvāt instrumentus, kas vērsti uz risinājumu rašanu bulinga apturēšanai. Monitorings – tiek piedāvāta speciāli izstrādāta anketēšana, ar kuras palīdzību iespējams novērtēt situāciju skolās un nepieciešamos uzlabojumus bulinga mazināšanai.

KiVa programmas ieviešana Latvijas skolās notiek Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.-2027. gadam specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto cilvēku, tostarp vistrūcīgāko un bērnu, sociālo integrāciju” pasākuma “Starpnozaru sadarbības un atbalsta sistēmas izveide bērnu veselīgai attīstībai un sekmīgai pašrealizācijai” projekta ietvaros. Programmas licences turētāja ir Valsts kanceleja. Programmas īstenošanai pašvaldības finansējums nav nepieciešams.

Pēc līguma noslēgšanas ar Valsts kanceleju un SIA “Out Loud” skolotāji saņems skolotāju rokasgrāmatas, videomateriālus, piekļuvi tiešsaistes spēlēm, ceļvežus un informatīvas vēstules vecākiem, prezentāciju sagataves. Skolā tiks izveidotas KiVa komandas, kuras būs apmācītas, lai sniegtu atbalstu bulinga gadījumu risināšanā.

 

Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Radošā vasara

Izstāde “Baltijas ceļam 35”

Jauno dalībnieku uzņemšana-LAI SKAN

3 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

PIEAUGUŠO uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

BĒRNU uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

5 notikumi,

Savieši uzsāk jauno sezonu

5 notikumi,

-

Tēva dienas darbnīca

Nāc dejot!

4 notikumi,

4 notikumi,

STRAUME

4 notikumi,

Dzejas labirints

5 notikumi,

6 notikumi,

-

Dzeja uz asfalta

6 notikumi,

6 notikumi,

9 notikumi,

4 notikumi,

5 notikumi,

-

Grāmatu Tārpiņa nodarbība

5 notikumi,

8 notikumi,

-

DONORU DIENA

6 notikumi,

5 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

-

Ķiparu rīta stunda

8 notikumi,

Banāns upē

7 notikumi,

5 notikumi,

6 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

6 notikumi,

Pa Dona Kihota pēdām