Sporta centra #BeActive vēstneši iedvesmo aktīvam dzīvesveidam

Ķekavas novada Sporta centra komanda organizē sporta un aktīvās atpūtas pasākumus un paši piekopj veselīgu dzīvesveidu, aicinot uz to arī citus. Atklājot devīto Eiropas sporta nedēļu, iepazīstinām ar septiņiem Sporta centra #BeActive vēstnešiem un viņu pieredzes stāstiem.

No 23. līdz 30. septembrim visā Latvijā norisinās Eiropas Sporta nedēļa jeb #BeActive, kuras laikā ikvienam interesentam pieejams plašs sporta aktivitāšu un pasākumu klāsts. Ar ikgadējās sociālās kampaņas palīdzību tiek uzsvērta regulāru fizisko aktivitāšu nozīme, mudinot uz ilgtermiņa paradumu veidošanu. No šī gada Ķekavas novada Sporta centrs ne tikai organizē Eiropas Sporta nedēļas aktivitātes, bet arī dalās ar Ķekavas novada #BeActive vēstnešu stāstiem, iedvesmojot dzīvei kustībā.

Ķekavas novada Sporta centra vadītāja Anete Medne daudzus gadus spēlējusi basketbolu. Lai gan basketbolu sporta traumas dēļ nācies pamest, komandu sports iemācījis sadarbību, kas lieliski noder darba dzīvē. Šobrīd Anete izbauda braucienus ar velo un garās pastaigas, kurās aicina pievienoties arī citus:

“Kļūstot par mammu, mana ikdiena nebija iedomājama bez pastaigām. Abi mani bērni bija lieli gulētāji, tāpēc ar ratiem regulāri devos 15-20 km garās pastaigās, izbaudot Pierīgas dabu gan ziemā, gan vasarā. Pastaigas man palīdz atslēgties no ikdienas rūpēm, nomierināt prātu, vairot labsajūtu. [..] Aicinu pievienoties arī citus, jo zinu, ka citreiz mums nepieciešams pamudinājums vai vienkārši feina kompānija, ar ko kopā uzsākt ko jaunu. Ja Tu kusties, Tu dzīvo – tas arī ir galvenais moto.”

Sporta pozitīvo ietekmi uz mentālo veselību novērtē arī Ķekavas sporta kluba vadītāja Dace Cīrule, kura jau vairākus gadus piekopj aukstās peldes un 2012.gadā ir piedalījusies Pasaules čempionātā ziemas peldēšanā:

“Galvenais ieguvums ir stresa mazināšana un norūdīšanās. Aukstās peldes uzlabo asinsriti un pašsajūtu. Prieks arī par Ķekavas novada “roņiem”, kas piekopj ziemas peldes un veido domubiedru grupas. Arī Ķekavas novada Sporta centrs turpinās organizēt aukstumpeldes, aicinot pievienoties ikvienu interesentu.”

Ķekavas novada sporta organizatori Zane Sprukta un Andris Petrovs labprāt sporto kopā ar ģimeni.

“Skriešana, manuprāt, ir visdemokrātiskākais sporta veids, kā arī labs veids, kā izvēdināt galvu un sakārtot domas. Kopā ar ģimeni skrienam kopš vecākajai meitai apritēja gads. Piedalāmies dažādās aktivitātēs, ģimeņu orientēšanās sacensībās un skriešanas seriālos “Baložu Bizons”, “Izskrien Rīgu” un citos,” stāsta Andris. Savukārt Zane arī vīru Kārli kopīgu sportošanu ieplāno kā vērtīgu laiku divatā: “Mūsu ģimenē sports ir piramīdas augšgalā. Abi ar vīru esam treneri, līdz ar to sports ir mūsu ikdiena. Kopā apmeklējam sporta zāli un saucam tos par randiņiem. Siltajā sezonā labprāt izbraucam ar riteņiem vai izskrienam kādu kilometru. [..] Vīrs ir mans lielākais atbalsts sportā.”

Baložu sporta iniciatīvu centra sporta organizatore Lauma Žilko ir pieredzes bagātākā kolēģe, kura gan vingro, brauc ar velosipēdu un skrien, gan piedalās senioru sporta sacensībās un vingrina prātu šaha spēlē, tomēr vismīļākais Laumai ir orientēšanās sports:

“Nodarbojos ar orientēšanās sportu jau no bērnības. Tas mani vienmēr ir aizrāvis, jo ir jādomā ar galvu un jāskrien ar kājām un tas viss ir jāsabalansē, lai atrastu kontrolpunktu. Manuprāt, šo fiziskā un garīgā savienojumu citos sporta veidos nevar atrast. Turklāt tas ir arī viens no ģimeniskākajiem sporta veidiem, un ģimene man stāv pāri visam. [..] Man ir stingra pārliecība, ka bērni neizaug tādi, kā viņus audzina, bet mēs esam rādījuši piemēru. Arī mēs ar Andri esam ņēmuši bērnus līdzi un devuši piemēru un arī mūsu dēls un meita to dod saviem bērniem.”

Radīt bērnos interesi par sportu bijis svarīgi arī Baldones sporta kompleksa vadītājam Edgaram Brigmanim, kura ģimenē aug dēls un dvīņu meitenītes.

“Ja ģimene kopā sporto, bērniem ir labs piemērs, kam sekot. Sports disciplinē, māca uzņemties atbildību un strādāt komandā. Sporta sasniegumi ir otršķirīgi. Arī es pats pievērsos vieglatlētikai, pateicoties savam tēvam, kurš bija skrējējs. Savu puiku piecas reizes nedēļā vadāju uz futbola treniņiem Rīgā. Sekoju, lai slodze nav pārāk liela, saglabājot veselīgu interesi par sportu. Manuprāt, vecākiem nevajadzētu izdarīt spiedienu un jau agrā vecumā prasīt nereālus rezultātus. Jāpriecājas, ka bērns sporto un viņam tas patīk.”

Tikmēr Baldones sporta kompleksa trenere Anita Antone dalās pieredzē, kā skolas laikā no nesportiskākās meitenes klasē kļuvusi par Latvijas amatieru čempioni šosejas riteņbraukšanā:

“Līdz kādai 6.klasei biju tizlākā meitene klasē. 2007.gadā brālis piedāvāja piedalīties MTB sacensībās Riekstukalnā. Startēju ikdienas drēbēs ar visparastāko velosipēdu, bet, kā par brīnumu, sacensībās uzvarēju. Iepatikās, un tā nu turpināju ar to nodarboties. No aprīļa līdz oktobrim teju neviena nogale nepaiet bez sacensībām. Kopš 2021.gada esmu izcīnījusi četrus Latvijas amatieru čempiones titulus šosejas riteņbraukšanā grupu braucienā.”

Visa informācija par Eiropas Sporta nedēļas notikumiem atrodama mājaslapā beactive.lv.

Ķekavas novada Sporta centrs

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Radošā vasara

Izstāde “Baltijas ceļam 35”

Jauno dalībnieku uzņemšana-LAI SKAN

3 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

PIEAUGUŠO uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

BĒRNU uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

5 notikumi,

Savieši uzsāk jauno sezonu

5 notikumi,

-

Tēva dienas darbnīca

Nāc dejot!

4 notikumi,

4 notikumi,

STRAUME

4 notikumi,

Dzejas labirints

5 notikumi,

6 notikumi,

-

Dzeja uz asfalta

6 notikumi,

6 notikumi,

9 notikumi,

4 notikumi,

5 notikumi,

-

Grāmatu Tārpiņa nodarbība

5 notikumi,

8 notikumi,

-

DONORU DIENA

6 notikumi,

5 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

-

Ķiparu rīta stunda

8 notikumi,

Banāns upē

7 notikumi,

5 notikumi,

6 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

6 notikumi,

Pa Dona Kihota pēdām