Pašvaldība ēku Mežvidu ielā 17, Baldonē nodos atpakaļ valstij

Ķekavas novada pašvaldība 2024. gada 19. septembra domes sēdē lēmusi nodot ēku Mežvidu ielā 17, Baldonē atpakaļ tās īpašniekam – valstij.

2019.gadā ēku Mežvidu ielā 17 valsts nodeva bezatlīdzības lietošanā Baldones novada pašvaldībai tās autonomo funkciju īstenošanai. Kopš pārņemšanas brīža pansionāta ēka ir tikusi pastāvīgi uzturēta un veikti nepieciešamie remontdarbi. No 2022. gada februāra, sākoties karam Ukrainā, ēka Mežvidu ielā 17 tika pielāgota īslaicīgai Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai.

Kopš Ukrainas kara sākuma Ķekavas novada pašvaldība ir sniegusi atbalstu 687 Ukrainas civiliedzīvotājiem, no kuriem 420 joprojām dzīvo Ķekavas novada teritorijā. Ukrainas civiliedzīvotāji no Ķekavas novada pašvaldības ir saņēmuši finansiālu atbalstu pabalstu veidā, izsniegtas vairāk nekā 6000 pārtikas pakas, izremontētas telpas īslaicīgai izmitināšanai, piešķirti mājokļa pabalsti, bērniem apmaksātas pusdienas izglītības iestādēs, piešķirti pabalsti medicīnas izdevumu apmaksai, vairākas reizes gadā tiek rīkotas nometnes ukraiņu bērniem. Kopējais Ķekavas novada pašvaldības sniegtais un administrētais finansiālais atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem no 2022. gada līdz šim brīdim sastāda 1 634 462 eur, tai skaitā 1 398 644 eur valsts atbalsts. 2024. gadā Ukrainas civiliedzīvotājiem, izvērtējot ienākumus un materiālo situāciju trūcīgas/maznodrošinātas mājsaimniecības statuss piešķirts 18 mājsaimniecībām un izmaksāti pabalsti vairāk nekā 23 tūkstoši eur apjomā.

Lai palīdzētu Ukrainas civiliedzīvotājiem, Ķekavas novada pašvaldība steidzamības kārtā veica ieguldījumus ēkā Mežvidu ielā 17, Baldonē un ēku izremontēja, lai tajā varētu īslaicīgi izmitināt Ukrainas civiliedzīvotājus.

Ēka Mežvidu ielā 17, Baldonē ir valsts īpašums, kas Ķekavas novada pašvaldībai nodots pagaidu lietošanā ar mērķi to pielāgot veco ļaužu pansionāta vajadzībām. Pašvaldības  veiktie ieguldījumi telpu iekārtošanai un pielāgošanai ārkārtas situācijā nenodrošina visas ēkas sakārtošanu. Pēc ēkas apsekošanas ir konstatēts, ka tā ir sliktā stāvoklī un nepiemērota turpmākai lietošanai.

Ēkas pilnīgai atjaunošanai nepieciešami ne mazāk kā 1,5 mlj. euro. Ķekavas novada pašvaldība  ilgstoši ir meklējusi risinājumus nepieciešamo finanšu piesaistei, kas rezultējies bez panākumiem. Pašvaldības izdevumi īpašuma uzturēšanā katru gadu  sasniedz izmaksas līdz 136 000 EUR. Lai šogad uzsāktu apkures sezonu, būtu nepieciešams veikt katlu mājas remontdarbus, kuru aptuvenās izmaksas ir līdz 80 000 EUR, līdz ar to īpašuma uzturēšanas izmaksas 2024./2025.gada apkures sezonā sasniegtu 200 000 EUR. Bez ārējā finansējuma piesaistes, ēkas tālāka uzturēšana no pašvaldības budžeta nav attaisnojama, līdz ar to pašvaldība ir spiesta lemt par tās nodošanu atpakaļ tās īpašniekam – valstij.

Ņemot vērā radušos situāciju un nepietiekamos finanšu līdzekļus ēkas uzturēšanai, 2024. gada 19. septembra domes sēdē tika pieņemts lēmums ēku nodot atpakaļ valstij. Pēc lēmuma stāšanās spēkā īpašuma tiesības uz ēku un visu īpašumu kopumā zemesgrāmatā tiks nostiprinātas uz valsts vārda.

Atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam, ar Ukrainas civiliedzīvotājiem noslēgtie īres līgumi izbeidzas līdz ar valsts īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Ja valsts vēlēsies un uzskatīs to par iespējamu, valsts varēs ar Ukrainas civiliedzīvotājiem nodibināt jaunas īres attiecības, tomēr, ņemot vērā situāciju ar ēku apkalpojošo katlu māju, pašvaldības ieskatā, neuzsākot apkures sezonu, nebūs iespējams nodrošināt dzīvošanai piemērotus apstākļus ēkā.

Pašvaldībai jānodrošina vienlīdzības princips attiecībā uz visiem tās iedzīvotājiem, tai skaitā Ukrainas civiliedzīvotājiem, un pašvaldības īpašumā nav pieejami dzīvojamo telpu resursi, kas būtu piemēroti dzīvošanai un ko pašvaldība varētu piedāvāt iedzīvotājiem.

Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas par savu dzīvesvietu izvēlējušies Ķekavas novada pašvaldības teritoriju, tiek nodrošinātas visas tās pašas iespējas, kas jebkuram citam Ķekavas novada iedzīvotājam – sociālā palīdzība, bērniem pieejamas pašvaldības izglītības iestādes, pieejami pašvaldības pakalpojumi.

Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Radošā vasara

Izstāde “Baltijas ceļam 35”

Jauno dalībnieku uzņemšana-LAI SKAN

3 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

PIEAUGUŠO uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

BĒRNU uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

5 notikumi,

Savieši uzsāk jauno sezonu

5 notikumi,

-

Tēva dienas darbnīca

Nāc dejot!

4 notikumi,

4 notikumi,

STRAUME

4 notikumi,

Dzejas labirints

5 notikumi,

6 notikumi,

-

Dzeja uz asfalta

6 notikumi,

6 notikumi,

9 notikumi,

4 notikumi,

5 notikumi,

-

Grāmatu Tārpiņa nodarbība

5 notikumi,

8 notikumi,

-

DONORU DIENA

6 notikumi,

5 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

7 notikumi,

-

Ķiparu rīta stunda

8 notikumi,

Banāns upē

7 notikumi,

5 notikumi,

6 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

6 notikumi,

Pa Dona Kihota pēdām