Ķekavā aizvadīta konference “Pieminekļi latviešu strēlniekiem”

5. septembrī Ķekavas novadpētniecības muzejs rīkoja konferenci “Pieminekļi latviešu strēlniekiem” ar mērķi aktualizēt jautājumus par Pirmā pasaules kara cīņām un latviešu strēlniekiem veltīto pieminekļu, piemiņas vietu saglabāšanu un uzturēšanu ne tikai Ķekavas novadā.

Šī gada 5. septembrī Doles Tautas namā norisinājās konference “Pieminekļi latviešu strēlniekiem”. Ķekavas novadā ir ap 30 Pirmajā pasaules karā kritušo karavīru piemiņas un apbedījumu vietas. Īpašu uzmanību Kuģu un Butleru brāļu kapiem un 7. Bauskas strēlnieku pulka cīņām pievērsa Bauskas Zemessardzes 53. kājnieku pulka zemessargs Dmitrijs Ščegoļevs, bet pieminekļu daudzveidību un vēstures popularizēšanu akcentēja humanitāro zinātņu fakultātes doktorants, vēstures skolotājs, mājas lapas latvijaspieminekli.lv izveidotājs Roberts Ķipurs.

Konferencē piedalījās arī atvaļinātais pulkvedis Jānis Hartmanis, kurš akcentēja latviešu strēlnieku devumu Latvijas valsts izveidē. Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes Arheoloģijas un vēstures daļas speciālists Arnis Āboltiņš stāstīja par I Pasaules kara piemiņas vietām Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, savukārt Latvijas kara muzeja “Ziemassvētku kauju muzeja” nodaļas vadītājs Dagnis Dedumietis pieskārās latviešu strēlnieku piemiņai Ziemassvētku kauju vietās, bet Māris Ribickis dalījās pieredzē par Olaines vēstures un mākslas muzeja  Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruta izveidi.

Ķekavas novadpētniecības muzeja vadītāja Ināra Rumbina: “Šī gada 27. jūlijā tika atzīmēta Nāves salas pieminekļa simtgade, savukārt nākamgad apritēs 100 gadi kopš Kuģu brāļu kapu pieminekļa atklāšanas. Pieminot un atceroties Pirmajā pasaules karā kritušo latviešu strēlnieku varonību un drosmi cīņā par brīvību un Tēvzemi, Ķekavas novadpētniecības muzejs šogad izlēma organizēt konferenci “Pieminekļi latviešu strēlniekiem”. Esam gandarīti, ka konferenci plaši apmeklēja arī Ķekavas novada izglītības iestāžu vecāko klašu audzēkņi un vēstures skolotāji, jo mūsu uzdevums šodien ir joprojām izzināt un saprast, meklēt un atrast, atcerēties un sargāt…”

Ķekavas novadpētniecības muzejs

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Radošā vasara

Izstāde “Baltijas ceļam 35”

Jauno dalībnieku uzņemšana-LAI SKAN

3 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

PIEAUGUŠO uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

BĒRNU uzņemšana kolektīvos/pulciņos, nodarbības Baložu KN 24/25 sezonā

5 notikumi,

Savieši uzsāk jauno sezonu

5 notikumi,

-

Tēva dienas darbnīca

Nāc dejot!

4 notikumi,

4 notikumi,

STRAUME

4 notikumi,

Dzejas labirints

5 notikumi,

6 notikumi,

-

Dzeja uz asfalta

6 notikumi,

6 notikumi,

9 notikumi,

4 notikumi,

5 notikumi,

-

Grāmatu Tārpiņa nodarbība

4 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,

-

Ķiparu rīta stunda

5 notikumi,

Banāns upē

4 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,