Latvijas pašvaldību attīstības sadarbības pieredze izskan sanāksmē ar ES institūcijām

18. jūnijā Briselē (Beļģija) norisinājās PLATFORMA Politikas padomes sēde, kas veltīta attīstības sadarbības politikas nākotnei jaunievēlētā Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas prioritāšu maiņas kontekstā un kurā aktīvi piedalījās arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

Pēdējos mēnešos vērojamas tendences prioritāšu maiņai Eiropas Savienības īstenotajā attīstības sadarbības politikā, ne tik daudz uzsverot Eiropas Savienības vērtības, bet arvien lielāku vērību pievēršot ekonomiskajai sadarbībai, ņemot vērā Ķīnas un Krievijas īstenoto politiku globālajā mērogā. Vienlaikus attīstības sadarbības politikas virzību ietekmēs arī nupat notikušo Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti. Šajā kontekstā pašvaldībām ir izšķirīgs brīdis, lai apliecinātu savu iepriekš paveikto attīstības sadarbības jomā, kā arī norādītu par gatavību aktīvi sadarboties dažādos līmeņos, kopīgi veidojot tādu attīstības sadarbības politiku, kurā nav aizmirsta pati būtiskākā vērtība – vietējais iedzīvotājs.

Pašvaldību lomu attīstības sadarbībā  – ne tikai politikas īstenošanā, bet arī tās veidošanā – sanāksmē uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis PLATFORMA Politikas padomē, Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Juris Žilko“Pašvaldības ir tās, kas, esot vistuvāk iedzīvotājiem, var nepieciešamības gadījumā bez liekiem šķēršļiem un ilgām procedūrām stiprināt savu sadraudzības pašvaldību kapacitāti un uzlabot to spējas attīstīt vietējo pakalpojumu sniegšanu. Vienlaikus mēs arī varam mācīties no mūsu sadraudzības pašvaldībām viņu labās prakses pieredzi, ne tikai sniegt savu palīdzību. Pārstāvu Ķekavas pašvaldību, un mēs sadarbojamies ar Novij Bilous pašvaldību Ukrainā. Vēlētos uzsvērt, ka mūsu sadarbības sākums projekta “Uzticības tilti” ietvaros mums sniedza gan finansējumu šīs sadarbības sākšanai, gan ietvaru, gan arī nākotnes sadarbības iespējas Novij Bilous pašvaldības atjaunošanai,” norādīja Žilko. Viņš tāpat arī atklāja, ka pēc dažām dienām dosies uz Novij Bilous pašvaldību ne tikai lai aizvestu humanitāro palīdzību, bet arī iepazītos ar Ukrainas pašvaldības labās prakses pieredzi civilās aizsardzības jomā.

Tāpat arī Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Juhna uzteica Latvijas pašvaldības, kuras jo īpaši pēdējo divu gadu laikā aktīvi sadarbojušās ar pašvaldībām Ukrainā, gan nodrošinot humanitāro palīdzību, gan savās pašvaldībās vasarā uzņemot bērnus un jauniešus no Ukrainas pašvaldībām, gan arī meklējot dažādas Eiropas Savienības finansētas sadarbības iespējas pašvaldībām svarīgu tematisko jomu ietvaros.

Sanāksmes noslēgumā Eiropas Parlamenta Attīstības komitejas (DEVE) politikas padomniece no Renew Europe politiskās grupas Justīna Vitkauskaite (Justina Vitkauskaite) uzsvēra, ka Eiropas Parlaments ir atvērts sadarbībai ar PLATFORMU, kas jo īpaši svarīgi šajā brīdī pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām, jaunajiem deputātiem uzsākot darbu un definējot politiskās prioritātes.

Avots: Latvijas Pašvaldību savienība
Autors: Agita Kaupuža
LPS pārstāvniecības Briselē vadītāja, padomniece Eiropas Savienības jautājumos

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

6 notikumi,

Bērnu uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

Pieaugušo uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

8 notikumi,

Vasarssvētku meistarklase

7 notikumi,

5 notikumi,

-

PAVASARA TIRGUS BALOŽOS

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

4 notikumi,

4 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,