“Ķekava Foods” investē vairāk nekā miljonu eiro saules paneļu parka izveidē

Lai stiprinātu uzņēmuma energoneatkarību un ilgtspējīgu ražošanu, “Ķekava Foods” ir atklājis saules paneļu parku ar nominālo jaudu 2 MW. Projekta būvniecības izmaksas veido nepilnus 1,14 miljonus eiro.

“Pasaulē putnu gaļa jau vairākus gadus ir populārākais gaļas produkts un prognozē, ka tās pieprasījums 2030.gada sasniegs līdz pat 40% no kopējā gaļas apjoma. Taču mums ir būtiski stiprināt savu neatkarību, efektivitāti un konkurētspēju. Gada sākumā noslēdzām uzņēmumu reorganizāciju, apvienojoties AS “Ķekava Foods” un tādējādi veicinot iekšējo resursu efektīvāku izmantošanu. Nākamais uzdevums ir mazināt enerģijas cenu svārstību ietekmi gan uz produkta gala cenu, gan biznesa rādītājiem kopumā. Tādēļ investējām saules enerģijas parka būvniecībā un turpinām darbu pie biometāna ražošanas stacijas izveides,” stāsta “Ķekava Foods” valdes priekšsēdētājs Andrius Pranckevičius.

Zemkopības ministrs Armands Krauze akcentē: “Lieli un spēcīgi Latvijas uzņēmumi, kas līdztekus vietējam patēriņam uzrāda augstus eksportspējas rezultātus un domā par inovācijām, efektivitāti un ilgtspēju, ir Latvijas ekonomikas izaugsmes dzinējspēks. Redzam, ka ieviests ļoti labs risinājums uzņēmumā, jo vistu kūtis karstā laikā, kad spīd saule, ir jādzesē, un tieši šajā laikā saules paneļi visvairāk saražo elektroenerģiju. Strauji beidzas tas laiks, kad ilgtspēja var eksistēt tikai uz papīra un uzņēmuma komunikācijā. Ilgtspēja ir joma, kurai jau tagad jāparādās uzņēmumu ikdienas procesos un nākotnes attīstības mērķos. Patiesi lepojos, ka līdztekus atzinīgi vērtējamiem uzņēmējdarbības rezultātiem, “Ķekava Foods” darbības stratēģijā redzam spēcīgu ilgtspējas komponenti, kam seko praktiskie ieviešanas soļi.”

Saules paneļu parkā ir izvietoti 4 352 paneļi un tie ļaus nodrošināt 12,7% no uzņēmuma patērētās elektrības jeb aptuveni 1 970 000 KWh gadā. Pēc šī brīža aplēsēm saules enerģija uzņēmumam ļaus ietaupīt aptuveni 250 tūkstošus gadā.

Energoresursi ir viena no lielākajām uzņēmuma izdevumu pozīcijām. Piemēram, elektrība ļauj nodrošināt putnu labturību, kontrolējot kūtīs temperatūras atbilstību cāļu vajadzībām katrā vecumposmā. Pēdējo gadu laikā tās cena ir būtiski svārstījusies un veido aptuveni 10% gadā. Plānots, ka saules paneļu parka investīcijas atmaksāsies 2,7 – 3 gadu periodā.

Saules parka projekta projektēšanas darbi tika uzsākti 2020.gada decembrī. Būvdarbi tika veikti pēc Lauku atbalsta dienesta atbalsta saņemšanas un ilga no pagājušā gada oktobra līdz šī gada martam. Objekta būvniecības darbus veica SIA “ATTOR”.

Par AS “Ķekava Foods”

AS “Ķekava Foods” ir daļa no AB “Akola Group” putnkopības uzņēmumiem.

AS “Ķekava Foods” reģistrēts 2024. gada februārī, apvienojot AS “Putnu fabrikas Ķekava”, SIA “Lielzeltiņi” (zīmols “Bauska”), SIA “Broileks” un  SIA “Cerova”. Uzņēmums ir Latvijā vadošais putnu gaļas ražotājs ar vairāk nekā 55 gadu pieredzi. Pilnā ražošanas ciklā AS “Ķekava Foods” ražo putnu gaļas produktus no Latvijā audzētām vistām. Uzņēmums nodarbina vairāk kā 1000 darbiniekus un apgrozījums 2022./2023. finanšu gadā pārsniedza 110 miljonus eiro.

AS “Ķekava Foods” ir pirmais gaļas ražotājs Baltijā un viens no retajiem uzņēmumiem Eiropā, kas ieviesis ražošanas modeli, kurš ļauj tam audzēt veselīgus putnus bez slimībām, tādējādi izvairoties no antibiotiku lietošanas. Fakts, ka putni nesaņem medikamentus, pircējiem tiek apstiprināts ar norādi “Audzēts bez antibiotikām”. AS “Ķekava Foods” kopumā eksportē vairāk nekā 50% savas produkcijas uz kopumā 18 valstīm un nozīmīgākais eksporta tirgus ir Zviedrija, kas veido 60% no kopējā eksporta apgrozījuma. 

AS “Ķekava Foods”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto galerija

 

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

6 notikumi,

Bērnu uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

Pieaugušo uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

8 notikumi,

Vasarssvētku meistarklase

7 notikumi,

5 notikumi,

-

PAVASARA TIRGUS BALOŽOS

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

4 notikumi,

4 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,