Baložos UNESCO LNK “Stāstu bibliotēkas” ietvaros aizvadīta tikšanās par uzvārdu un vārdu stāstiem

27. februārī Baložu pilsētas bibliotēkā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas “Stāstu bibliotēkas” ietvaros norisinājās tikšanās “Uzvārdu un vārdu stāsti”. Īpašais viesis bija Latvijas Stāstnieku asociācijas valdes locekle un Katlakalna Tautas nama vadītāja Aija Vitmane. Tikšanās mērķis bija veicināt neformālo izglītību mantojuma jomu caur stāstniecību kā nozīmīgas nemateriālā kultūras mantojuma daļas aktualizēšanu.

Lai sekmētu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un stāstniecības nozīmīgo lomu, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) 2009. gadā izveidoja bibliotēku tīklu „Stāstu bibliotēkas”, kura mērķis bija veicināt stāstīšanas tradīciju kā nemateriālā kultūras mantojuma nozīmīgas daļas pārmantošanu Latvijā. Šobrīd tīkls darbojas ar mērķi veicināt neformālo izglītību mantojuma jomā caur stāstniecību kā nozīmīgas nemateriālā kultūras mantojuma daļas aktualizēšanu Latvijā. Tīkls ir īpaša Latvijas bibliotēku sadarbības un pieredzes apmaiņas platforma, kuras ietvaros tiek īstenotas plaša tematiskā loka kultūras mantojumam un stāstniecības tradīcijai veltītas aktivitātes.

Dalībai UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīklā „Stāstu bibliotēkas” uzņemtas 37 bibliotēkas no visas Latvijas, tostarp, arī Baložu pilsētas bibliotēka. Tīkla ietvaros organizētās aktivitātes vērstas uz bibliotēku radošo attīstību un sadarbību, prasmēm sadarboties ar vietējo kopienu, nodrošinot savstarpēju komunikāciju un paaudžu saikņu stiprināšanu, kā arī bibliotēkas lomas izcelšanu informācijas apzināšanā, saglabāšanā un pieejamības nodrošināšanā.

27. februārī tikšanās “Uzvārdu un vārdu stāsti” sākumā Baložu pilsētas vecākā bibliotekāre Anna Lemeševska interesentus iepazīstināja ar digitālajām vietnēm (radu.raksti.arhivi.lv, uzvardi.lv) un Ilmāra Meža grāmatu ciklu 4 daļās “Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos”, kur iespējams izpētīt latviešu uzvārdu vēsturisko dzīvesvietu, tā reģistrējuma laiku vēsturiskajos avotos, kā arī cilmes skaidrojumu, kur vienkopus apkopoti daudzveidīgi materiāli, kas ir noderīgi gan kultūrvēstures pētniekiem, gan ikvienam novada iedzīvotājam, kuram ir interese pētīt savas dzimtas, pagasta, pilsētas vai novada vēsturi.

Tikšanās īpašais viesis bija Latvijas Stāstnieku asociācijas valdes locekle un Katlakalna Tautas nama vadītāja Aija Vitmane, kura aicināja dalībniekus uzturēt starppaaudžu dialogu, lai pārmantotu stāstus par vārdu un uzvārdu izcelsmi, veicinot kultūras mantojuma vērtību apzināšanu, saglabāšanu, informācijas apkopošanu, reģiona kolektīvās atmiņas stiprināšanu, vietējās kopienas saliedēšanu un starppaaudžu dialoga veicināšanu.

Pasākuma noslēgumā dalībnieki dalījās stāstos par sava uzvārda un vārda nozīmi un izcelsmi, secinot, ka stāstniecība ir ne tikai nozīmīga nemateriālā kultūras mantojuma daļa, bet arī būtisks zināšanu sabiedrības attīstības veicinošs elements, caur ko ikviens iegūst informāciju un jaunas zināšanas, attīsta sociālās prasmes, apzina un saglabā mantojumu, veicinot gan atsevišķu indivīdu, gan visas sabiedrības attīstību.

Baložu pilsētas bibliotēka regulāri rīko stāstu stāstīšanas pasākumus, kā arī aktīvi iesaistās UNESCO LNK organizētās aktivitātēs, veicinot vietējo kopienu savstarpējo komunikāciju, interesi par stāstīšanas tradīciju, vietējo mantojumu, tā apzināšanu, UNESCO idejām un vērtībām. Aicinām sekot līdz aktuālākajai informācijai Baložu pilsētas bibliotēkas komunikācijas kanālos.

Galerija

Latvijas Nacionālā komisija un Ķekavas novada pašvaldības sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,