Jāņa Dūmiņa simtgades Dziesmu svētki atspoguļoti grafiķes Džanas Hongges (Marijas) grāmatā “Mīlestības iedvesma”

6. decembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Draugu telpā, sadarbībā ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāja bibliotēku, notika grafiķes Džanas Hongges (Marijas) grafikas triloģijas “Mīlestības iedvesma” pirmās grāmatas atklāšana.

Grafikas triloģija “Mīlestības iedvesma” ir gleznotājas un arhitektes Džanas Hongges (Marijas) pirmā publikācija Latvijā.

Pirmajā grāmatā ir apkopotas 58 ļoti precīzas un spilgtas pildspalvas skices, tostarp ainavas, portreti, teātra skatuves, ikdiena. Īpašu vietu ieņem Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku mirkļi 2018. un 2023.gadā, un, jo īpaši, profesora Jāņa Dūmiņa 100-gadei veltīto Dziesmu svētku pasākumu atainojums 2022. gadā Baldonē, kas profesionālā un dabiskā izteiksmes veidā parāda viņas arhitektes jūtīgumu un gleznotājas romantiku. Viņas stils ir absolūti unikāls un izteikts, saplūstot ķīniešu un rietumu kultūras elementiem un emocijām par Latviju, īpaši viņas gadiem ilgo profesionālo skatuves skicēšanas prasmi, kas viss tiek darīts tumsā, sākot un beidzot sinhroni ar izrādi, kā burvis. Viņas darbus ir apkopojuši vairāki muzeji un galerijas. Šajā grāmatā apkopotas 20 profesionālu viesu atsauksmes angļu, itāļu, latviešu, krievu, un ķīniešu valodās. Triloģijas otrā un trešā grāmatas nāks klajā nākamajā gadā.

 

Grāmatas atvēršanu ar savu klātbūtni pagodināja daudzi Latvijā un ārvalstīs pazīstami mākslinieki un arhitekti, kā ari oficiālās personas – Kekavas novada domes priekšēdētājs Juris Žilko, Latvijas Nacionalās bibliotēkas izpilddirektore Dzintra Mukāne, Ķīnas vēstniecības pilvarotā ministre Dan Hui Song, Ķīnas kultūras centra vadītaja Nan Wang un citi ar gramatas izdošanu sastītie cilvēki.

Pasākums tapa sadarbojoties Ķekavas novada pašvaldībai, Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, Biedrībai “Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai”.

Foto: Edvīns Gajevskis

Andris Feldmanis

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,