Ar sarunu pret vientulību – Sonido zvanu centra sociālais sarunu projekts “Parunāsim?” tagad pieejams nedzirdīgajiem cilvēkiem zīmju valodā

Latvijā vairāk kā 3000 iedzīvotājiem ir dzirdes traucējumi, tādēļ Sonido zvanu centrs, kas jau piecus gadus nodrošina tālruņa līniju “Parunāsim”, sper nākamo soli attīstībā un piedāvā no š.g. 7. novembra sarunas zīmju valodā, padarot šo pakalpojumu pieejamu arvien lielākai Latvijas sabiedrībai daļai.

Sonido zvanu centrs, ņemot vērā līdzšinējo pozitīvo pieredzi, nodrošinot tālruņa līniju “Parunāsim?” latviešu, krievu, angļu un ukraiņu valodās, turpmāk sniegs atbalstu arī nedzirdīgiem cilvēkiem, palīdzot tiem kliedēt vientulību un mazināt emocionālo spriedzi. Ik viens zīmju valodā runājošais ir aicināts sazināties saziņas rīkā Skype: parunasim sonido vai parunasim@sonido.lv. Sarunas ir pieejamas  otrdienās plkst. 15:00-19:00 un ceturtdienās plkst. 11:00-15:00.

Vineta, kura ir viena no “Parunāsim?” tālruņa līnijas zīmju valodas operatorēm, un pati ir vājdzīrdīga, stāsta: “Sākumā biju emocionāli satraukta par to, vai man tas izdosies un vienlaicīgi arī priecīga, ka ir iespēja parunāties ar cilvēkiem zīmju valodā. Uzsākot darbu, jau pirmajā dienā saņēmām zvanus, tas apliecina, cik patiesībā cilvēki bija noilgojušies pēc parunāšanās sev ierastajā zīmju valodā. Vientulībai nav ne dzimuma, ne rases, tā var skart jebkuru no mums.”

Gada nogale ir laiks, kad daudz tiek runāts par ģimeni un kopā būšanu. Parasti šis laiks ir īpaši smags vientuļiem cilvēkiem. Viens no vienkāršiem un iedarbīgiem veidiem, kā veltīt uzmanību saviem mīļajiem, ir telefona saruna.

Lai šo tēmu vairāk izceltu sabiedrībā, jau otro gadu pēc kārtas sociālā projekta “Parunāsim?” ietvaros no 13. novembra līdz 17. novembrim notiek aktivitāte “Ar sarunu pret vientulību”, kur sabiedrībā pazīstami cilvēki iejutīsies zvanu centra operatoru lomā un aprunāsies ar cilvēkiem. Šim aicinājumam atsaucās Labklājības ministrs Uldis Augulis, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa, NMPD vadītāja Liene Cipule, Latvijas Radio žurnālists Aidis Tomsons, TV3 raidījumu vadītāja Kristīne Garklāva, twitter konvoja izveidotājs Reinis Pozņaks, Bauskas slimnīcas valdes locekle Margarita Epermane, rakstnieks Jurģis Liepnieks, uzņēmuma Stenders izpilddirektore Kristīne Grapmane, Komercizglītības centrs (KIC) valdes priekšsēdētāja un līdzīpašniece Baiba Zūzena, SEB bankas MVU segmenta vadītāja Baltijā Aija Miķelsone, Latvijas dzelzceļa valdes locekle Vita Balode Andrūsa, foruma Līdere dibinātāja Solvita Kabakova, Getto games līderis Raimonds Elbakjans, sporta žurnālists Anatolijs Kreipāns, finansiste, kulinārijas eksperte, grāmatas autore un kultūras mecenāte Ilze Auzere.

“Mēs aicinām gada nogalē neaizmirst savus līdzcilvēkus – vecākus, vecvecākus, skolotājus, kolēģus, draugus – un iepriecināt viņus ar vēstuli vai zvanu”

“Parunāsim?” tālrunis 26564564 ar iespēju izvēlēties sarunu latviešu, krievu, angļu vai ukraiņu valodā.

Latviešu, krievu un angļu valodā tālruņa līnija ir pieejama darba dienās plkst. 11:00-19:00, brīvdienās un svētku dienās plkst. 14:00-18:00.

Ukraiņu valodā – otrdienās, trešdienās un ceturtdienās plkst. 12:00-16:00 un piektdienās plkst. 16:00-20:00.

Zīmju valodā skype: parunasim sonido vai parunasim@sonido.lv – otrdienās plkst. 15:00-19:00 un ceturtdienās plkst. 11:00-15:00.

Inga Muižniece

SIA “Sonido” vadītāja

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,