26. oktobrī Ķekavā norisinājās diskusija par atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem

26. oktobrī biedrība “Gribu palīdzēt bēgļiem” viesojās Ķekavas novadā, lai kopā ar Ķekavas novada pašvaldības pārstāvjiem diskutētu par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu, izglītību, nodarbinātību, sociālo atbalstu un integrāciju, tostarp, kādus risinājumus valstiskā un pašvaldību līmenī vajadzētu pilnveidot vai ieviest, lai atvieglotu un uzlabotu Ukrainas civiliedzīvotāju ikdienu novadā. Ķekava bija viena no septiņām vietām, kur biedrība rīkoja tikšanos – diskusiju.

Vizīti Ķekavā atklāja biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” valdes locekle Linda Jākobsone – Gavala: “Šis ir septītais, noslēdzošais, pasākums, kuru rīkojam. No krīzes situācijas, kas bija pagājušā gada sākumā, līdz šim brīdim, mēs esam ļoti daudz lietas sakārtojuši un daudz iemācījušies, un vēl daudzas lietas ir jāpaveic un jāatrisina. Mūsu tikšanās mērķis ir pievērsties integrācijas jautājumiem – izmitināšana, nodarbinātība, izglītība, valoda u.c.”

Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanā Latvijā iesaistīto pušu tikšanās seminārā Ķekavas novada pašvaldību pārstāvēja domes priekšsēdētājs Juris Žilko, priekšsēdētāja vietnieks Andris Vītols, pašvaldības un Sociālā dienesta darbinieki. Tikšanas laikā Ķekavas novada pašvaldības speciālisti prezentēja Ķekavas novada pieredzi atbalsta sniegšanā Ukrainas civiliedzīvotājiem un pastāstīja par novadā dzīvojošo Ukrainas civiliedzīvotāju nodarbinātību.

Uz šo brīdi reģistrēto Ukrainas civiliedzīvotāju skaits Ķekavas novadā ir 543. Daži no tiem ir izmitināti pašvaldībai piederošā īpašumā, kā arī ir pulks bērnu, kas mācības apgūst kādā no novada skolām. Pašvaldība, sadarbībā ar Sociālo dienestu, savu iespēju robežās, cenšas palīdzēt novadā esošajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, nodrošinot sociālo, psiholoģisko un koordinēšanas palīdzību,” par šī brīža situāciju Ķekavas novadā norādīja domes priekšsēdētājs Juris Žilko.

Dalīties pieredzē par Ukraiņu nodarbinātību Ķekavas novada darba devēju redzējumā tika aicināts SIA “Baložu komunālā saimniecība” valdes loceklis Aivars Graikstis un pirmsskolas izglītības iestādes (PII) “Avotiņš” vadītāja Baiba Jurisone. A. Graikstis norādīja, ka uzņēmumā strādā trīs Ukrainas civiliedzīvotāji – divi no tiem sētnieka profesijā, bet viens – par notekūdeņu attīrīšanas iekārtu vadītāju. Savukārt, PII “Avotiņš” spēja darbu nodrošināt pieciem Ukrainas civiliedzīvotājiem. Lai arī darba devēji ir pateicīgi par uzcītīgiem un zinošiem darbiniekiem, viņi cer, ka tie spēs atgriezties mājās.

Tāpat klātesošie ar lielu sirsnību un pietāti uzņēma Ukrainas civiliedzīvotājus – Anzhelika Polushyna un Ihor Purdia, uzklausot viņu pieredzi, uzturoties Ķekavas novadā. A. Polushyna un I. Purdia vairākkārt pateicās par gādību, rūpēm un iespēju strādāt. A. Polushyna ir PII “Avotiņš” psihologs, bet I. Purdia – tehniskais speciālists.

Diskusijas laikā, tiešsaites platformā “Zoom”, uz klātesošo jautājumiem par nodarbinātību atbildēja Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis, Nodarbinātības valsts aģentūras, Rīgas reģionālās filiāles Klientu apkalpošanas centra vadītāja Jeļena Lismane un biedrības “Lab futura” izpilddirektore, biedrības “Radošās Idejas” projektu koordinatore Alise Vītola.

Biedrība “Gribu palīdzēt bēgļiem” ir kustība, kas ar brīvprātīgo palīdzību sniedz tūlītēju palīdzību grūtībās nokļuvušajiem patvēruma meklētājiem, tostarp Ukrainas civiliedzīvotājiem. Tikšanās Ķekavā bija daļa no ANO Bēgļu aģentūras finansētā projekta.

Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,