“Augs. Raugs. Garšaugs” Eiropas street food čempionātā iegūst 2. vietu

“Augs. Raugs. Garšaugs” atgriezās no Eiropas street food čempionāta, kas norisinājās no 27. līdz 29. septembrī Vācijas pilsētā Zārbrikenē, pārvedot mājās sudraba godalgu.

Tiesības pārstāvēt Latviju čempionātā viņi ieguva septembra vidū Āgenskalna tirgū, piedaloties Latvijas street food festivālā, kura laikā tika noskaidroti šī gada labākie Latvijas ielu ēdināšanas kultūras uzņēmumi. Street Food Awards 2023 Latvijas čempiona titulu, sacenšoties plecu pie pleca ar Latvijas labākajiem un populārākajiem street food ēdinātājiem, ieguva “Augs. Raugs. Garšaugs”. Viņu tvaicēto bao maizīti ar liellopa vaigiem un mango-avokado salsu atzina par labāko visa starptautiskās sacensību žūrija, tādējādi piešķirot viņiem iespēju piedalīties Eiropas Street Food Awards 2023 Vācijā, Zārbrikenē.

Kas tad ir street food? Tas noteikti nav tas pats kas fast food! Šie divi termini ir dažādi un apzīmē divas atšķirīgas ēdināšanas koncepcijas.

Street food ir ēdiens vai uzkodas, ko var iegādāties un ēst uz ielas vai sabiedriskās vietās. Tas bieži ir vienkāršs, viegli pagatavojams un parasti tiek pasniegts ērtās porcijās, ko viegli var ēst, staigājot vai stāvot. Street food ir ļoti populārs visā pasaulē, jo tas piedāvā dažādus garšīgus ēdienus no dažādām kultūrām par pieņemamām cenām. Street food ir arī daļa no pilsētu un reģionālās kultūras, piedāvājot ieskatu vietējās ēdienu tradīcijās un piedāvājot vietējās garšas piedzīvojumus. Daži šie ēdieni ir iedvesmojuši pasaulē atzītus pavārus pagatavot kādu īpašu, garšīgu, interesantu un brīžiem pat īpaši smalku ēdienu.

“Augs. Raugs. Garšaugs” ir mazs divu cilvēku ģimenes uzņēmums no Ķekavas novada. Ieva un Gatis Neimaņi priecē cilvēkus ar savu garšīgo ēdienu, pozitīvo attieksmi, dzirkstošo enerģiju un dzelteno busiņu publiskos un privātos pasākumos.

Stāsta Ieva: “Augs” radās ar vēlmi strādāt sev un darīt to, kas visvairāk patīk un padodas. Principā mans sapnis un kliedziens pēc brīvības un mana vīra cieņa un atbalsts tajā, ko vēlos darīt! Pati esmu ar pieredzi pavāra un šefpavāra amatā gan Latvijā, gan Kanādā, un arī Gatis ar pieredzi viesmīlības jomā gan Latvijā, gan Kanādā. Gatis ikdienā vada deju kolektīvus un palīdz realizēt mūsu sapņus.

Ieva, kā jūs izlēmāt piedalīties Latvijas čempionātā?

Pagājušajā gadā biju uzaicināta par tiesnesi šajā konkursā un abi ar vīru nospriedām, ka nākošajā gadā jāpiedalās. Bijām jau par to piemirsuši, bet kad parādījās iespēja pieteikties, domājām, vai mums to vajag, principā pieteicāmies tikai tādēļ, ka bijām iepriekšējā gadā nodomājuši, ka vajadzētu.

Vai ceļš līdz Vācijai bija veiksmīgs, jo minējāt, ka baidāties, vai busiņš izturēs ceļu?

Pēc tam, kad atvadījāmies no jums ābeļu dārzā (Pašvaldības pārtāvji pavadīja ar ceļa vārdiem pirms starta), mēs busiņu vairs nepielaidām. Kopā ar mūsu draugu Kristiānu mēs to iestūmām un knapi aizripojām līdz Ķekavas ģeneratoru servisam. Ģenerators bija nobeidzies. Stresa sajūta bija milzīga, jo pēc pāris stundām jau bija jābūt uz prāmja Liepājā. Puiši servisā bija ļoti atsaucīgi un nekavējoties paņēma, lai atrisinātu mūsu ķibeli. Līdz pēdējam brīdim mēs vēl nezinājām, vai paspēsim uz prāmja atiešanas laiku. Prāmis mūs sagaidīja. Pa Vācijas līdzeno daļu braucās diezgan viegli, bet tuvojoties galamērķim, kalni kļuva arvien augstāki, un vairākas reizes mēs stājāmies malā, lai atpūtinātu busiņu.

Kā jūs vērtējat pašu konkursu, vai izjutāt spēcīgu konkurenci?

Kad piektdien no rīta ieradāmies konkursa norises parkā, bija sajūta, ka tūliņ jābrauc prom. Ļoti drosmīgi koncepti, skaistas mašīnas un izsmalcināti produkti. Norvēģiem piedāvājumā bija sviestmaize ar wagyu (“Wagyu” ir īpašs liellopu šķirnes nosaukums, kas pazīstama ar savu augsto gaļas kvalitāti) steiku, poļiem burgers ar vaigiem, trifelēm, kam virsū pūš viskiju un apdedzina un tā varētu turpināt un turpināt. Vienuviet tik tiešām sabraukuši Eiropas labākie Street food pārstāvji! Pats konkurss bija ļoti labi noorganizēts. No organizatoru puses liela rūpība un pretimnākšana. Organizatori rūpējās, lai visiem ir visi nepieciešamie produkti un palīdzēja ar to iegādi. Vērtēšana arī bija noorganizēta tā, ka tiesneši sēž prom no visiem ēdinātājiem. Katram iedalīts konkrēts laiks, kurā jāierodas ar savu ēdienu, pāris teikumos jāprezentē un jāiet prom. Galvenais tiesnesis bija Street food guru Sebastians Sondors. Tiesnešu vidū galvenais šefpavārs divos Michelin zvaigžņu restorānos Louis un restorānā La Maison, viņš arī ieņēmis vadošos amatus zvaigžņu viesnīcās no Schlosshotel Friedrichsruhe līdz Rüssels Landhaus Naurath. Eiropas Street food awards dibinātājs Ričards Džonsons, ēdienu blogeri no Francijas un Vācijas, kopā 6 personas. Festivālu apmeklēja vairāk kā 20 000 cilvēki.

  1. gada Eiropas Street Food balvas čempioni kopvērtējumā bija Austrieši 11er Genuss-Bus. Otrā vietā – mēs un trešie Miki Streetfood – Slovākija.

Kurš no dalībniekiem jums pašiem patika vislabāk?

Man personīgi visus nogaršot neizdevās, bet no tiem ko nogaršoju ļoti patika Miki Streetfood no Slovākijas. Viņi ieņēma kopvērtējumā 3 vietu. ļoti garšoja viņu pašu gatavotie taco ar pīli, kur patiesībā taco vietā viņi bija izmantojuši “lokša” slovāku tradicionālo kartupeļu pankūku. Man ar ēdienu ir tā, tad, kad ielieku kumosu mutē, ir jābūt sprādzienam! Garšām ir jābūt intensīvām un spilgtām. Interesanta bija arī Somu saldā pica. Viņi uzvarēja ar šo picu desertu kategorijā. Uz picas virsū bija vaniļas maskarpones krēms, ogas un kausēta LAKRICA! Super drosmīgi un tiešām baudāmi!

Vai bija kas tāds, kas jūs pārsteidza?

Piedzīvojumi un izaicinājumi bija uz katra stūra, bet no sirds pārsteidza apkārtējo cilvēku labvēlība, gan šeit Latvijā atbalstu meklējot, gan arī konkursa gaitā. Tiešām pārsteidza pārējo sacensību dalībnieku pozitīvā attieksme vienam pret otru. Visi bija ļoti draudzīgi un viens otram gatavi izpalīdzēt, Latvijā bieži braucot pa pasākumiem, ēdinātāji diemžēl savā starpā izjūt lielu sacensību, jo klienti mums ir tik, cik ir, tādēļ šāda draudzīga savstarpējā attieksme tiešām pārsteidza.

Pastāstiet vairāk par ēdieniem, ar kuriem piedalījāties konkursā?

Piedalījāmies divās kategorijās. Sendviča kategorijā ar savu Bao maizīti ar liellopa vaigiem, mango-avokado salsu, mango pikanto majonēzi, kimčī un Briseles kāpostu čipsiem. Sagatavošanās darbus sākām jau nedēļu pirms izbraukšanas, gatavojot bao maizītes. Vispirms tās tika uzraudzētas, tad tvaicētas, sagatavotas un dažādos veidos uzglabātas. Lielajā 50 litru afgāņu kazanā gatavoti liellopa vaigi, kas vispirms iemarinēti dažādās Āzijas garšvielās. Uz finālposmu Vācijā līdzi tika ņemti visi katli, jo pamatā ēdiens tika gatavots uz vietas un vēl festivāla rītā bija jādodas uz veikalu sapirkt dažādus produktus.

Piedalījāmies arī veģetārajā kategorijā ar kūpinātu kraukšīgā tofu bļodu, kurā ir kvinoja, kraukšķīgi Briseles kāposti, cepta batāte, edamame pupiņas, lapas un dīgsti, kā arī zemesriekstu-ingvera-laima mērce. Veģetārajā kategorijā mēs ieguvām otro vietu un par lielu pārsteigumu visu sacensību kopvērtējumā mēs arī ieguvām otro vietu!

Vai varat padalīties arī ar nākotnes plāniem?

Par nākotnes plāniem vēl neesmu skaidrībā. Skrējiens mums vēl nav beidzies, ir vēl pāris pasākumi kuros ir jāēdina. Visdrīzāk, kad sezona beigsies, tad varbūt būs kāds brīdis sakopot domas, aptvert visu to, kas ir noticis un saprast ko darīt tālāk.

*Ielas ēdiens.

Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

6 notikumi,

Bērnu uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

Pieaugušo uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

8 notikumi,

Vasarssvētku meistarklase

7 notikumi,

5 notikumi,

-

PAVASARA TIRGUS BALOŽOS

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

4 notikumi,

4 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,