Ielādē Notikumi

« Visi notikumi

  • Šis notikums ir pagājis.

Tālivalža Muzikanta jubilejas izstāde “60 VASARAS”

Detaļas

  • Datums: 28.07.2023
  • Laiks: 10:00

Organizators

Šī gada 28. jūlijā Ķekavas novadpētniecības muzejā tiks atklāta novadnieka, mākslinieka Tālivalža Muzikanta jubilejas izstāde “60 vasaras”. Kopumā tajā būs eksponēti 60 darbi – gleznas un skulptūras.

Tālivaldis Muzikants dzimis 1963. gada 3. jūlijā. Studējis tēlniecību un dizainu Latvijas Mākslas akadēmijā. 2019. gadā ieguvis doktora grādu. No 2012. gada – Latvijas Mākslinieku savienības biedrs un valdes loceklis. Kopš 1988. gada –  Baldones Mākslas skolas direktors un pedagogs.

Muzikants strādā dažādos mākslas žanros – tēlniecībā, glezniecībā un keramikā. Kā viņš pats saka, vasara esot pats radošākais gadalaiks; tā aizrit, gleznojot plenēros un kaļot akmeņus. Izstāde “60 vasaras” būs kā atskats uz paveikto daudzu gadu laikā, un kopumā būs eksponēti tieši vasarā tapušie darbi.

Māksliniekam plenēri ir kā meditācija – saruna ar dabu, ainavu un konkrēto mirkli. Gleznojot mākslinieks cenšas notvert sajūtas, atmosfēru un noskaņu. Savulaik plenēros mācījies un vērtīgus padomus Tālivaldis Muzikants guvis no tādiem vecmeistariem kā Juris Ģērmanis un Aleksejs Naumovs, kurus uzskata par saviem pedagogiem.

Tēlniecībā T. Muzikants izmanto dažādus materiālus. Darbi veidoti granītā, bronzā, akrila polimēra, ģipša u. c. veida materiālos. Viņš daudz strādā terakotā – keramikas tehnikā, ko savulaik apguvis, mācoties Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. Šajā tehnikā tapušas skulptūras – rozes un vairāki portreti.

Daudzi mākslinieka monumentālie darbi izvietoti Ķekavas novadā: dzīves un darba vietā Baldonē – skulptūras “Vāverīte” un “Ķirzaciņa”, no granīta veidotā skulptūru grupa “Putni” un diriģenta  Jāņa Dūmiņa portrets.  Ļoti nozīmīgs darbs ir “Važu rāvējs”, tas veltīts Atmodai un brīvībai un atrodas Daugmalē, Daugavas krastā. Izstādē, piemēram, varēs aplūkot akrila polimēra tehnikā veidoto skulptūras “Marija – Māras Zemes karaliene” oriģinālu. Tāpat būs eksponēts darbs, kurš veltīts Ukrainai – “Buča”, tajā redzami mazi no betona atlieti stikla lauskās guloši bērni. Izstādē varēs aplūkot arī mākslinieka darbus “Eņģeļu dialogs” un “Akmens impresijas”.

Vasaras karstās dienas mākslinieks kopā ar ģimeni labprāt pavada Vidzemes akmeņainajā pludmalē. Šajā vietā sastopamie dažādie akmeņi ir apbrīnas vērti, tos jūra berzusi miljoniem gadu, katram piešķirot savu unikālo formu un raksturu. Kaļot un veidojot akmens tēlu, mākslinieks cenšas maksimāli saglabāt sākotnējo jūras veidoto formu un faktūru, tai liekot saspēlēties ar viņa piešķirtajām detaļām. Kā pats izsakās, veidotie akmeņi pārtop personās, kur katrai ir savs raksturs, tie dažkārt veido dialogu viens ar otru, kurā var iesaistīties arī skatītājs. Arī cilvēka mūžs beigu beigās ir kā mirklis, un katrs no tiem mums paliek atmiņā ar savu neatkārtojamo unikalitāti.

Tālivalža Muzikanta izstāde “60 vasaras” būs atvērta līdz 2023. gada 12. augustam.

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,