Rīgas hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē tiks pazemināts ūdens līmenis

Kā informē AS „Latvenergo”, laika periodā no šī gada 3. līdz 9. jūlijam Rīgas hidroelektrostacijas (turpmāk tekstā RHES) ūdenskrātuves ūdens līmenis tiks pazemināts pietuvojoties atzīmei 16.25 m (LAS), kas ir par 1.15 m zemāk par pieļaujamo minimālo ūdens līmeni HES ekspluatācijas laikā (t.i. 1.90 m zemāk par pilnas ūdenskrātuves ūdens līmeni). Norādītajā līmeņa pazemināšanas termiņā iekļautas arī tās dienas, kas nepieciešamas, lai ūdenskrātuves līmeni pazeminātu līdz paredzētajai atzīmei un ūdenskrātuves līmeņa pacelšanai līdz normālam darba režīma līmenim.

Atbilstoši  RHES 2010. gada 22. decembra saņemtās Ūdens resursu lietošanas atļaujas Nr.RI10DU0026 (turpmāk tekstā Atļauja) punktam 1.5.3., AS „Latvenergo” informē ūdenskrātuves krastos esošās pašvaldības par paredzēto RHES ūdenskrātuves ūdens līmeņa pazemināšanu.

Lai nodrošinātu Daugavas hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju ekspluatāciju atbilstoši likuma „Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu” un citu Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo dokumentu prasībām, ūdenskrātuves ūdens līmeņa pazemināšana nepieciešama Rīgas HES ūdens pārgāznes balstu virsmu, no ūdenskrātuves puses, detalizētai apsekošanai atjaunošanas būvprojekta izstrādei.

Ūdens līmeņa pazemināšanas laiku Rīgas HES ūdenskrātuvē AS „Latvenergo” nosaka, ņemot vērā šādus tehniskos, vides un sociālās atbildības aspektus:

  • vasaras mēnešos Daugavas ūdens caurplūdumi ir vismazākie un arī energosistēmā ir mazāks elektroenerģijas patēriņa pieprasījums;
  • ņemot vērā Daugavas krastu iedzīvotāju pilnvērtīgas atpūtas nepieciešamību vasaras periodā un uzņēmumu, kas nodarbojas ar iedzīvotāju atpūtas pasākumu organizēšanu un apkalpošanu, darbības principus, AS “Latvenergo” savlaicīgi informē Daugavas ūdenskrātuvju ietekmes zonas iedzīvotājus un uzņēmējus par plānotiem ūdens līmeņa pazemināšanas periodiem Daugavas HES ūdenskrātuvēs.

RHES ūdenskrātuves ūdens līmeņa pazemināšanai, atbilstoši Atļaujas Nr.RI10DU0026 punktam 1.5.2., saņemta Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes 2023. gada 8. marta saskaņojuma vēstule Nr. 2.4/652/RI/2023 “Par ūdens līmeņa pazemināšanas saskaņošanu Rīgas HES ūdenskrātuvē”.

Ūdens līmeņa pazemināšana notiks pakāpeniski, atbilstoši Atļaujas Nr.RI10DU0026 1.5.4. punkta nosacījumiem, ievērojot pieļaujamo ūdens līmeņa pazemināšanas ātrumu, kas nepārsniedz 0.3 m/stundā līdz atzīmei 17.15 m (LAS) un 0.2 m/stundā, zem atzīmes 17.15 m, bet līmeņa pazemināšanas ātrums diennaktī nepārsniegs 0.75 m.

AS „Latvenergo” cer uz situācijas izpratni, kā arī aicina ūdens līmeņa pazemināšanas periodu izmantot savām vajadzībām, piemēram, krastu nostiprināšanai, piestātņu izbūvei, pludmales zonu labiekārtošanai, sakopšanai un citām saistītām aktivitātēm.

AS „Latvenergo”

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

6 notikumi,

Bērnu uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

Pieaugušo uzņemšana Baložu pilsētas kultūras nama 2023/2024 sezonas pulciņos un kolektīvos

8 notikumi,

Vasarssvētku meistarklase

7 notikumi,

5 notikumi,

-

PAVASARA TIRGUS BALOŽOS

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

-

Lasītāju klubiņa tikšanās

4 notikumi,

4 notikumi,

3 notikumi,

5 notikumi,

3 notikumi,

4 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,

5 notikumi,