Ķekavas novads turpinās cīņu par azartspēļu izskaušanu no savas teritorijas

Ja Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) apstiprinās Ķekavas novada pašvaldības iesniegto teritorijas plānojumu, tad turpmāk azartspēļu organizēšana novadā nebūs atļauta, un šis aizliegums būs tiesisks un pamatots. Ja VARAM jauno teritorijas plānojumu neapstiprinās, Ķekavas novada dome iedzīvotāju interesēs turpinās cīņu par azartspēļu izskaušanu, izstrādājot detalizētu pamatojumu katrai no teritorijām.

Šodien Satversmes tiesa (ST) pasludināja spriedumu lietā par iepriekšējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša rīkojumu atcelt Ķekavas novada domes 2021. gada 8. septembra saistošos noteikumus, kas paredzēja turpmāku azartspēļu organizēšanas aizliegumu Ķekavas novada teritorijā. Izskatot lietu, ST secināja, ka aizliegums organizēt azartspēles ir pamatojams nevis ar vispārīgiem apsvērumiem par azartspēļu kaitīgumu un vispārīgu norādi uz sabiedrības interesēm, bet gan ar konkrētās vietas vai teritorijas specifiskajām īpašībām, kas to padara par azartspēļu organizēšanai nepiemērotu. Vienlaikus ST secina, ka 2021. gada grozījumi Azartspēļu un izložu likumā piešķir pašvaldībām plašākas tiesības ierobežot azartspēles, nekā iepriekš. Pašvaldība ir pilnvarota noteikt azartspēļu organizēšanas aizliegumu vienā vai vairākās tās teritorijās, pienācīgi pamatojot, kāpēc katrā no tām azartspēļu organizēšana būtu aizliedzama. Izstrādājot pamatojumu, pašvaldībai jāņem vērā dažādi apstākļi, tostarp attiecīgās pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

“Kaut arī tiesa ir atstājusi spēkā ministra rīkojumu, šis spriedums sniedz atbildi visām Latvijas pašvaldībām, kas vēlas cīnīties ar azartspēļu sērgu, tostarp mums, kā izskaust spēļu zāles tiesiski visprecīzākajā veidā,” saka Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko. “Ja VARAM neapstiprinās mūsu jauno teritorijas plānojumu, mēs, balstoties uz ST spriedumu, izstrādāsim detalizētu pamatojumu azartspēļu ierobežošanai, visticamāk lokālplānojuma formā, vismaz trim teritorijām, kur funkcionālais zonējums atļauj komercdarbību. Šādu pamatojumu izstrādāsim visām trim novada pilsētām – Baldonei, Ķekavai un Baložiem. Tiesa, tad jārēķinās, ka pamatojuma izstrāde katrai teritorijai izmaksās ap 15 tūkstošiem eiro. Tā ir nodokļu maksātāju nauda, kas nevarēs tikt ieguldīta novada attīstībā.”

Tā kā ST ir konstatējusi, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt neierobežoti daudz vietu un teritoriju, kurās azartspēļu organizēšana nav atļauta, gadījumā, ja VARAM neapstiprinās teritorijas plānojumu, pēc iedzīvotāju pieprasījuma azartspēles varētu tikt ierobežotas arī citās novada apkaimēs.

Ķekavas novada dome savā pieteikumā ST jau bija norādījusi, ka ierobežojumus pašvaldība var noteikt ne tikai teritorijas plānojumā, kā to sākotnēji norādīja VARAM, bet arī citos savos tiesību aktos. ST savā spriedumā to ir apstiprinājusi. ST ieskatā, nav pamatots VARAM viedoklis par to, ka azartspēles varētu ierobežot tikai ar tādiem saistošiem noteikumiem, kas izdoti, pamatojoties uz Teritorijas attīstības plānošanas likumu.

“Ķekavas novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi nosaka, ka azartspēļu organizēšanas nosacījumi un kārtība ir noteikta atsevišķos pašvaldības saistošajos noteikumos. Proti, nesen apstiprinātajā teritorijas plānojumā vietas un teritorijas azartspēļu organizēšanai nav paredzētas. ST atstāja spēkā ministra rīkojumu, ar kuru domes pieņemtie saistošie noteikumi tika atcelti, tomēr, neskatoties uz to, azartspēļu organizēšana novadā nav atļauta – teritorijas plānojums šādu iespēju neparedz,” skaidro Ķekavas novada domes vicemērs Andris Vītols.

VARAM atzinums par teritorijas plānojumu sagaidāms tuvāko divu mēnešu laikā. Pēc tā saņemšanas Ķekavas novada dome lems par tālākajiem soļiem un to izpildes termiņiem.

Informāciju sagatavoja:

Ķekavas novada pašvaldības

Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļas vadītāja

Margrieta Akmens

Tālr. 28666814,

pr@kekava.lv

Notikumu kalendārs

Calendar of Notikumi

Pi Pir

Ot Otr

Tr Tre

Ce Cet

Pi Pie

Se Ses

Sv Sve

3 notikumi,

Guntara Sviķa gleznu izstāde

2 notikumi,

3 notikumi,

2 notikumi,

2 notikumi,

1 notikums,

2 notikumi,